Златото поскъпва, прекъсвайки 2- дневния си спад, преди данните за заетостта в САЩ

Цените на златото нараснаха в четвъртък след два дни на загуби, тъй като търговците са в очакване на ключовия доклад за неселскостопанската заетост в САЩ, който ще бъде наблюдаван отблизо за следи относно това, дали Фед ще продължи да намалява програмата си за изкупуване на облигации.
Кюлчетата поскъпнаха дори след като данни показаха, че новите молби за помощи за безработни са спаднали през миналата седмица, а планираните съкращения са достигнали 13- и половина годишно дъно през декември, което допълни картината от предишни данни, сигнализиращи, че икономиката набира пара.

Анализатори споделиха, че евентуално разочарование от данните за заетостта в петък би могло да даде краткосрочен тласък на златото. Въпреки това благородният метал вероятно ще остане под натиск тази година, след като Фед предпочете да намали месечните си покупки на активи с 10 млрд. долара през декември.

Спот цените бяха на печалба от 0,2% до 1234.25 долара за тройунция.

Американските фючърси върху злато с доставка през февруари поскъпнаха с 3.90 долара до 1229.40 долара за тройунция, при обем на търговията около 20% под 250- дневната пълзяща средна.

Очаква се петъчните данни за неселскостопанската заетост да покажат ръст от 196 000 през декември, малко под данните от ноември за 203 000.

Златото поскъпна с почти 2% този месец поради комбинация от загуби на световните фондови пазари, покупки от фондовете, свързани с индексово ребалансиране и търсене от страна на Китай.

Кюлчетата също бяха подкрепени от паузата във възхода на долара спрямо еврото, която дойде след предпазливите коментари на председателя на ЕЦБ Марио Драги, след като банката остави лихвените проценти на рекордно ниско ниво.

Най- големият публично търгуван фонд в света, базиран на злато, SPDR Gold Shares докладва първия си изходящ поток за годината в сряда, възлизащ на 1.5 тона, което доведе притежанията на фонда до 5- годишно дъно на 793.121 тона.

През изминалата година фонда намали запасите си с 550 тона като това е първата година от 2004 насам, през която притежанията му спадат.

От Бенк ъв Америка съобщиха в четвъртък, че намаляват прогнозата си за цената на златото през 2014 с 11% до 1150 долара за тройунция. Американската банка заяви, че мечата й нагласа се дължи на предизвикателната макроикономическа среда, която най- добре може да бъде представена от 10- годишните възвръщаемости на правителствените облигации и постоянната липса на инфлационен натиск.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *