Песимизмът или оптимизмът ще властва на пазарите през 2014 г.?

Мечки срещу бикове, песимисти срещу оптимисти – вечният спор на пазарите се пренесе с пълна сила и през новата 2014 г. Експерти и инвеститори вече започнаха да се надпреварват с прогнозите какви тенденции ще наблюдаваме през следващите 12 месеца на борсите.

2013 г. несъмнено бе безкрайно успешна за пазарните участници както в Европа, така и в САЩ. Водещите капиталови пазари затвориха дванадесетмесечието с двуцифрени ръстове и със засилен оптимизъм за бъдещето.

Американските акции изпратиха 2013 г.с рекордни постижения, като водещият бенчмарк S&P 500 записа най-големия си годишен прираст от 16 години насам, докато при Dow Jones покачването бе най-силното в последните 18 години.

На Стария континент също не липсваха положителни нотки. Общоевропейският индекс STOXX 600 отчете 17% доходност в годината, което засили вярата във възстановяването на еврозоната.

Очакванията за това какво предстои пред пазарите отново са разположени в двете крайности – от широкия оптимизъм до мрачния песимизъм. Крепителите на положителните нагласи през 2014 г. ще са анализаторите на BofA Merrill Lynch. Според тях S&P 500 ще нарасне до над 2 000 пункта, докато глобалният индекс MSCI All-Country World ще се разшири до равнище от 444 пункта до края на годината.

Погледите ще бъдат насочени основно към книжата на имотните и енергийните дружества, които ще правят компания на традиционния двигател в последните години – технологичният бранш.

Оптимизмът на BofA е стимулиран от добрите очаквания за развитието на американската икономика. Според експертите щатското национално стопанство ще се разшири с нови 2,6 на сто през тази година въпреки планираното излизане от програмата за изкупуване на активи.

Въпреки че глобалния растеж ще достигне 3,5 на сто заложеното покачване за Европа е едва от 0,8 на сто. Неконкурентноспособността на европейската икономика ще принуди политически лидери да прибегнат до нетрадиционни подходи за стимулиране на растежа, в това число и до програма за „много по-дългосрочни операции по рефинансиране на банките“ (very long-term refinancing operations, или V-LTRO).

Ръстът на БВП на Китай ще спадне незначително от 7,7% през 2013 г. до 7,6 на сто през 2014 г. Японската икономика ще продължи да бъде в преход, макар че разширяването ѝ може дори да надхвърли 2 на сто растеж.

Далеч по-песимистични в оценките си са анализаторите от HSBC. Според експертите познатата максима „Всички хубави неща имат край“ ще влезе в сила именно през 2014 г.

Щатският кредитор понижи прогнозата си за книжата, търгувани на фондовите пазари на най-голямата икономика в света, с една степен до равнище „подценени“ спрямо досегашното „неутрални“.

HSBC прогнозира, че през 2014 г. широкият индекс S&P 500 ще нарасне едва с 4% спрямо отчетени през миналата година над 30%.

Мрачни са оценките и за Европа и Япония, които са поставени в графата „непрепоръчителни“ за пазарните участници. Опасенията са свързани с очакваното допълнително забавяне в икономическия растеж на Стария континент и двустепенната корекция на налога върху потреблението в Страната на изгряващото слънце.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *