България 59-та по икономическа свобода в света

България е на 59-о място от 162 страни в света по икономическа свобода, сочи проучване на фондация „Херитидж”. Според Петър Ганев, икономист от Института за пазарна икономика това е значителен успех в сравнение с 1998 година, когато сме били на 127-о място.

При средна за Европа икономическа свобода от 66,8 процента България достига 62,9 процента. За миналата година по този показател страната ни се нарежда на 64-то място с 62 процента икономическа свобода.

Според класацията на „Херитидж” най-добре държавата ни се представя с фискалната си политика, при изследването на която обаче не се отчитат плоският данък и осигурителната тежест.

Зле функциониращата съдебна система и корупцията са основните проблеми в държавата, обясни Петър Ганев.

Според него премахването на минималния капитал и на минималната работна заплата ще допринесат за по-висока икономическа свобода през следващата година.

Да няма субсидии от държавния бюджет, настояват още от института за пазарна икономика, защото според експерти тези пари изкривявали стимулите в икономиката и водели до корупция. Необходимо е и закриване на забранителния списък за приватизация на дружествата, допълни още Ганев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *