Лимоните и олиото поскъпнали с 81 % за година

Анализът на движението на цените на хранителните стоки през първия месец на годината показва известно стабилизиране на стойностите с леки отклонения в двете посоки, съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Най-голямо поскъпване спрямо началото на миналата година се наблюдава при олиото и при лимоните – 81 на сто. С около 50 процента по-високи са цените на брашното и на бананите, съобщиха от комисията. По-малко увеличение на цените през 2008-ма в сравнение с това през миналата година се наблюдава при цените на захарта, на кренвиршите, на картофите и на портокалите.

Увеличение с 5 процента спрямо декември е регистрирано при цената на лещата, с 2-3 процента по-скъпи са фасулът, олиото, оризът и брашното. Цените на млечните произведения се задържат на нивото от предходния месец с леко увеличение – около 1 процент. През януари се запазва тенденцията на леко намаляване на цената на пилетата, а цените на захарта и на яйцата остават без промяна.

Сравнителният анализ на движението на цените през януари 2008 година спрямо същия период на 2007 година показва, че с изключение на оранжерийните домати и на краставици, цените на всички останали стоки, предмет на анализа, са по-високи през новата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *