Българската икономика е по-слабо засегната от световната криза

В свое интервю за южнокорейския вестник „Сеул таймс“ българският посланик в Сърбия Георги Димитров коментира, че като отворен пазар, българската икономика е засегната от световната финансова криза, но не в степента, в която това се е случило със страните с добре развит пазар на капитали, където са приложени модерните финансови инструменти.

Според Димитров основните средносрочни трудности пред българската икономика ще бъдат свързани със забавянето на определени инфраструктурни проекти заради липсата на източници на финансиране, намаляване на износа и директните чужди инвестиции, като въпреки това едва ли ще настъпи сериозна криза на вътрешния пазар, който засега е балансиран.

Димитров коментира и влизането на България в ЕС, което, според него е било изпълнено с много възходи и падения, най-вече заради факта, че процесът по приемането на страната е съвпаднал със сериозни политически кризи в страната.

„Началото беше лесно, но трансформацията на България в това, което тя е днес, изискваше огромни усилия в почти всяка сфера, започвайки с хармонизацията на българското законодателство с това на ЕС и преструктурирането на икономиката, и стигайки до реформи, засягащи пряко ежедневието, като тези в системата на социалното осигуряване и здравеопазването“, заяви Димитров.

По думите на Димитров най-важният фактор за приемането на България в ЕС е бил политическият и социален консенсус между всички партии и хората за необходимостта от влизането на страната в съюза. Според Димитров подготовката на дадена страна за ЕС не се случва за една нощ – „това е дълъг процес и изисква подкрепата и усилията, както на официалните институции, така и на хората. Това е посланието, което искаме да внушим на всички наши партньори, които желаят да членуват в ЕС“, заяви българският дипломат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *