Международният валутен фонд и планира да отпусне 600 млрд. долара спешна помощ

Международният валутен фонд и планира да отпусне 600 млрд. долара спешна помощ за подпомагане на растежа в развиващите се държави през 2009 година, съобщава японският вестник Nikkei. Този план ще бъде осъществен с помощта на Световната банка и други четири регионални банки за развитие.
Сумата е десет пъти по-голяма от това, което е отпуснато от фонда на развиващия се свят през 2008 година надвишава със 180 на сто стойността на всички кредити и инвестиции на въпросните финансови институции към развиващите се страни.
Според вестника обаче МВФ може да изпита значителен недостиг на средства, тъй като към момента организацията разполага с около 150 млрд. долара, като е обещала кредит на Турция и няколко други държави, а това може да намали значително тази сума. Поради тази причина институцията се е обърнала към Япония и няколко други държави да и предоставят заеми, а освен това се планира набирането на капитал чрез емисия от облигации.
В края на миналата година Украйна, Унгария, Латвия и няколко други държави се обърнаха за помош към МВФ, като общата сума за подпомагане достигна 50 млрд. долара. Тези средства трябва да бъдат предоставени на въпросните страни тази година, като дори само те надхвърлят цялото кредитиране от 2008 година, което възлезе на 21 млрд. долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *