Българската икономика – нискотехнологична, нископроизводителна, неефективна

Въпреки относителния напредък на България между 2007-2011, страната все още се характеризира с ниска производителност, като икономика е доминирана от нискотехнологични, средни по размер предприятия и нискотехнологични индустрии, сочи доклад на Европейската комисия.

Преходът от базирана на ресурси икономика към такава, основана на иновациите е предизвикателство.

Има напредък, но той е много бавен. Високо и средно-високо технологичните фирми произвеждат 29% от общата добавена стойност и осигуряват 21% от работната сила в производството. Високата продуктивност следва да бъдат преследвана и в сектора на услугите, включително туризма.

България отбелязва минимално подобрение на конкурентоспособността и е от изоставащите икономики в ЕС.

Някои от основните проблеми, върху които трябва да се работи са структурните несъответствия на пазара на труда и увеличаващия се недостиг на специалисти с инженерни и технически умения.

Има и големи разминавания между търсенето и предлагането на пазара на труда. Всяка година бизнесът има нужда от 64 000 специалисти с техническо и инженерно образование, а от университетите излизат три пъти по-малко.

Освен това българската икономика е сред най-високо енергийно интензивните в ЕС, и сред водещите замърсите с въглероден двуокис.

Необходима е спешна реформа на енергийния сектор и стратегическо подобряване на енергийната и ресурсна ефективност, заедно с подобренията в интензивността на ползването на енергия за битови нужди.

Инвестициите в инфраструктурата биха могли да доведат до по-висок растеж и инвестиции, особено в железопътния транспорт и пристанищата, но също така в индустрилани центрове, тъй като това ще позволи на България да използва географското си местоположение на кръстопътя на ЕС, Балканите и Турция.

Малките стартиращи фирми пък имат проблеми с достъпа до финансиране. В доклада е посочено, че правителството е стартирало схеми за кредитиране на малкия бизнес и на земеделските производители. Те са финансирани с евросредства и са по програмите “Конкурентоспособност” и за развитие на селските райони, от които изглежда няма реален ефект.

До известно подобряване на бизнес средата водят последните мерки, предприети за намаляване на началния капитал за стартиране на фирма, въвеждането на някои услуги на електронното правителство за улесняване на данъчното законодателство, позволяващи данъчни плащания чрез една сметка и интернет банкиране, както и понижаването на банкови такси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *