Българските банки настъпват на пазара

Последната седмица ясно очерта тенденцията за увеличаване на българските акционери в банковата ни система. Един от агресивните играчи на банковия пазар у нас – Първа инвестиционна банка, купи МКБ Юнионбанк.

Две банки с българска собственост влизат са Топ 5 на трезорите у нас. Ако преди кризата от 2008 г. гръцките банки държаха почти една четвърт от активите в банковата ни система, то сега три български банки формират една пета от пазара, като тенденцията е делът им да се увеличава. Другите банки с български собственици са малки и не оказват сериозно влияние върху нарастването на българския капитал в трезорите у нас, пише Таня Харизанова заБНР.

Българската банкова система е една от най-стабилните и най-ефективните в Европа. Средната норма на печалба на банките у нас за м.г. е 3.61 процента, което е достатъчно за осигуряване на стабилност за тяхната дейност, показват данните на БНБ.

Ниските разходи за издръжка на българските трезори ни нареждат на второ място в ЕС. Средната капиталова адекватност на банките в страната е близо 17%, като минималното изискване според критериите на ЕС е 8 на сто, а според БНБ е 12%.

Ликвидността също е на високо ниво – близо 30 на сто. Проблем остават обаче т.нар. „лоши кредити” /с просрочие над 90 дни/.

Информацията на БНБ се потвърждава и от Европейската централна банка. Трезорите в България са от групата на малките банкови институции, защото българската банкова система формира малък процент от БВП. В доклад на ЕЦБ се казва, че големите банки от Западна Европа са по-зависими от икономическите сътресения, за разлика от малките. Вследствие на кризата, по-малките са се оказали по-устойчиви и не са реализирали сериозен спад.

Добрите новини, обаче, изглежда свършват дотук. Защото печалбата на банките продължава да пада. Банковата ни система е в застинало положение, без резки движения и промени. Така трезорите се опитват да устоят на кризата, продължаваща вече пета година.

Кредитирането е слабо, оттук и печалбите намаляват. В същото време депозитите драстично нарастват – близо 82 процента от ресурса на банките. Така приходите от лихви намаляват, а разходите се увеличават.

Интересното в случая е, че няколко банки традиционно регистрират загуби, докато две трети от печалбата на банковата система се реализират от два-три трезора.

Характерна особеност на банковия сектор през годините на кризата бе смяната на собствеността. Ако в първите години на прехода у нас се появиха много банки с чуждестранен капитал, то напоследък местните играчи се включиха активно в преразпределението на банковия сектор и пазарният дял на българските собственици започна да расте. Преди началото на кризата през 2008 г. дъщерните дружества на големите европейски банки са притежавали близо 80 процента от активите, в средата на 2013 г. пазарният им дял вече се е свил до 65 на сто.

Същевременно делът на банките с българска собственост расте, като тенденцията през последните три години е трайна. С днешна дата почти една трета от банковата система у нас е в ръцете на български акционери. Сделките за смяна на собствеността се броят на пръсти, но за сметка на това купувачите вече са местни играчи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *