Българските банки все още са в опасната зона

Банките в България, както и в страните от Източна Европа, все още не са вън от опасност, се казва в доклад за финансовия сектор на региона на консултантската компания Capital Economics. От там прогнозират, че перспективите пред сектора на финансовите услуги остават тревожни, защото България и още пет страни ще са в рецесия и през тази година, предаде “Блумбърг”.
Нийл Шиъринг, старши икономист за развиващите се страни на Capital Economic, смята, че именно пазарът на финансови услуги ще продължава да бъде слабото място на България, Румъния, Унгария и балтийските републики Латвия, Литва и Естония. Той предупреждава, че шестте икономики ще продължат да се свиват за втора поредна година през 2010 г., а условията за кредитиране ще бъдат силно ограничени.
Експертът е на мнение, че забавянето на кредитната експанзия в България и съседните страни отразява всъщност стремежа на домакинствата и компаниите да ограничат своята задлъжнялост към банките, а не толкова наличието на разумни стандарти за кредитиране. България заедно с Латвия, Естония и Румъния имат най-висок процент на необслужвани кредити. Ето защо в случай на ново влошаване на състоянието на световните финансови пазари, може да се очаква втора вълна на проблеми в банковия сектор на тези страни, смята Шиъринг. Делът на просрочените заеми в тях възлиза на съответно 10,1%, 12%, 11,2% и 14,5% от всички кредити.
Банките в Източна Европа и техните централи в Австрия, Италия, Германия и Швеция отчетоха ръст на просрочените заеми, след като валутите на страните в региона поевтиняха през 2009 г., което повиши разходите за обслужване на валутните кредити. Международният валутен фонд пък предостави заем на Унгария, Румъния, Латвия и Украйна, които не бяха в състояние да изплащат своя външен дълг, допълват от консултантската компания.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *