Започва преселение на банкерите

Кметът на Лондон Борис Джонсън предупреди, че хиляди високо платени банкери могат да избягат заради по-големите данъци на правителството върху бонусите, предаде Асошиейтед прес.

В писмо до министъра на финансите Алистър Дарлинг Джонсън призовава за спешна среща, за да бъде обсъдено въвеждането на нови данъци за високо платените банкери и временен 50-процентов данък върху бонуси над 25 000 бр. лири (40 700 д.).

„Правите едностранна промяна на данъците и рискувате да намалите конкурентоспособността на Лондон и да навредите на статута му на водещ център за финансови услуги в света, заедно с Ню Йорк“, пише Джонсън в писмото.

Той прогнозира, че около 9000 банкери могат да заминат за чужбина, което ще окаже въздействие върху правната, счетоводната, издателската и медийната индустрия в Лондон и ще доведе до спад на данъчните приходи. „Правителството не прави нищо друго освен да ускорява преминаването на този голяма група от таланти от Великобритания в лагера на конкурентите ни, които ги очакват с отворени обятия“, отбелязва той.

Според някои депутати и анализатори предупреждението на Джонсън губи остротата си заради плановете, обявени снощи от президента на САЩ Барак Обама за облагане на банките с данъци, за да бъдат възстановени държавните средства за спасяване на затруднените компании в разгара на финансовата криза.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *