Българските градчета се пълнят с британци, местните заминават в чужбина

Живописният район на Дряново в Централна България привлича много британци – не само за туризъм, но и за постоянно местожителство, пише френското издание Bati Web, специализирано в областта на строителството и недвижимите имоти. Британците купуват къщи тук, докато голяма част от местните жители заминават да търсят прехраната си в чужбина, подгонени от безработицата.

В подножието на Стара планина се е заселил и Кийт Дейвис, бивш пилот от британската армия, който заедно със съпругата си Анджела живее в къща в традиционния стил на село Гостилица, близо до Дряново. Семейството е основало фирма – Outdoor adventure, чрез която е закупило терен за изграждането на спортна школа с възможност за наемане на коне за конен туризъм.

„България е красива страна. Търсихме място като това, в което да живеем в близост до природата и далече от резултатите от съвременната човешка дейност“, казва Анджела пред Bati Web.

Неудобството, с което се сблъскват чужденците обаче, е честата липса на вода заради остарялата инфраструктура. „Когато има вода, няма ток и обратно“, потвърждава повече развеселен, отколкото ядосан друг чуждестранен обитател на селото, който е от шотландски произход.

„Над 70 къщи са купени в района от чужденци, повечето са британски граждани, но има също и италианци, както и един белгиец“, посочват местните власти.

Според разпространен в края на миналия месец доклад на българското правителство за миграционната обстановка у нас над 1150 британци са получили статут на продължително пребиваване през 2005 г., или два пъти повече в сравнение с предходната година. По-многобройни са желаещите да обитават страната ни за продължителен срок само от Македония (1909) и Турция (1499). Британските граждани се установяват най-често по Черноморието или в планинските курорти, голяма част – за постоянно.

„Интересът към недвижимите имоти в България очевидно е голям през последните две-три години заради конкурентните цени в сравнение с Испания, Португалия и Хърватия“, казва строителният предприемач Юлиян Георгиев, съсобственик в базираната в Обединеното кралство SimpliBulgariа. Компанията изгражда ваканционно селище в дряновското село Геша с къщи във възрожденски стил, като по думите на Георгиев целта е да се отговори на нарасналото търсене в световен мащаб на дестинации за екотуризъм. Според него цените за такъв тип туризъм са два пъти по-високи от традиционния туризъм по морското крайбрежие.

За осъществяването на проекта, чиято стойност е около 4,5 млн. евро, са наети 200 души. В комплекса ще има близо 120 жилищни единици, ресторанти, спа център, магазини със занаятчийска продукция.

Местните жители се надяват развитието на туризма в региона да помогне за намаляването на безработицата, която достига 12-13%. Заради нея голяма част от живеещите в региона на Дряново напускат страната, като най-често заминават за Гърция, Испания, Италия и САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *