Общината търси финансиране от ЕС за разширяване на софийското метро

Проектът може да бъде реализиран за 4 години

Разширение на метрото и изграждане на рингови връзки на главната улична мрежа на София са основните проекти, с които България ще кандидатства за финансиране от присъединителните фондове на Европейския съюз за периода до 2012г., съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Със заповед на кмета на гр.София през месец юни 2006 год. се учреди Съвет по европейска интеграция към общината. Една от задачите на Съвета е да се определят и подготвят актуалните инфраструктурни проекти на столицата, с които да се кандидатства пред ЕС.

За целта се сформираха работни екипи, който започнаха подготовка и написване на необходимите проекти за кандидатстване за финансиране, уточняват от общинита.

На основата на проведени обсъждания с компетентни специалисти от ресорните министерства се уточни обхвата на отделните проекти. Първият проект, който се подготви и който се представя днес е „Проект за разширение на метрото в София“. Поради тежката транспортна обстановка в столицата разширението на метрото е изключително актуално за столицата. Обхватът на проекта включва цялостно завършване на първия метродиаметър чрез изграждане на участъка „ж.к.Младост-ж.к.Дружба- Летище“ с дължина 7,2 км и 6 метростанции и участъка „Централна ж.п.гара-пл.Св.Неделя- НДК- бул.Черни връх“ от втората метролиния с дължина 4,2 км и 5 метростанции. Като следващ етап от проекта е предложен и участъка „ж.к.Младост І- Бизнеспарк в ж.к.Младост ІV“ с дължина 4,1 км и 4 метростанции.

За отделните участъци има одобрени трасета и предварителни проекти. В процес на изготвяне са съответните регулационни планове, транспортно-комуникационни планове, планове на инженерните мрежи и подробни идейни проекти по отделните специалности на метрото, който трябва да бъдат завършени до края на 2006г.

Направено е технико-икономическо проучване на отделните участъци и подробен икономически анализ на съответствието на проекта по критериите на Европейската комисия за финансиране на подобни проекти.Доказани са обществените ползи и общия транспортен, социален и екологичен ефект от проекта.

След реализацията на отделните участъци общият брой превозвани пътници в ден от метрото ще достигне 580 хил.пътника или около 40% от пътуващите с масовия градски транспорт в столицата. Това ще обхване най-натоварените направления в града, където за обслужване на големите пътнически потоци се експлоатират значителен брой линии на надземния транспорт. Освен това градът ще има и следните ползи от реализацията на проекта: намаляване на броя на автобусите с около 25%, трафика с около 12 %, замърсяването на въздуха с вредни емисии с около 14% и на пътно-транспортните произшествия и др.

Общата стойност на участъците „Младост-Дружба-Летище“ и „Централна ж.п.гара- пл.Св.Неделя-бул.Черни връх“ възлиза на 283 млн.евро, в т.ч. 50 млн.евро за необходимия подвижен състав. Участъкът „ж.к.Младост І- Бизнеспарк в ж.к.Младост ІV“ е на обща стойност 110 млн.евро.в т.ч. 20 млн.евро подвижен състав.

Разработените графици за строителство на горните участъци показват, че при паралелно строителство Проекта може да бъде реализиран за общ срок от 4 години.

Дневник.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *