Българските мениджъри са най-големите оптимисти в ЦИЕ

Българските мениджъри са най-големите оптимисти за развитието на бизнеса си и на икономиката на страната в сравнение с колегите си от страните в Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Това е заключение от проучване на световната консултантска компания „Роланд Бергер стратеджи“, направено сред 160 изпълнителни директори и собственици на големи фирми в България и региона и представено в сряда, пише в. „Дневник“.

Югоизточна Европа се намира в период на силен растеж, който ще продължи още няколко години, но предприемачите трябва да търсят варианти за разширяване на бизнеса си зад граница, защото ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) ще се забави след 2010 г.

Успоредно регионът ще започне да намалява популярността си за правене на бизнес сред инвеститорите, смятат консултантите на „Роланд Бергер стратеджи“. Заплатите в трудоемките отрасли, които преобладават в България, ще останат ниски още много време, което ще е основен стимул за навлизането на чужди инвеститори.

Тази ситуация, изглежда, удовлетворява мениджърите, за което говори индексът на оптимизма, изготвен от консултантите. Той показва стойност за България от 3.11 по петобалната скала, което нарежда страната на първо място в Централна и Източна Европа. За сравнение, средният показател за региона е 2, в Румъния е 1.88, а за Австрия, използвана като бенчмарк за развита държава – 1.49.

Оптимистичните очаквания се дължат до голяма степен на еуфорията от влизането на страната в Европейския съюз и очакванията за благоприятни възможности, както и на високия икономически растеж, обясни резултатите от изследването Йордан Георгиев, ръководител проекти в консултантската компания.

Тази еуфория обаче предстои да отмине и тепърва българските предприемачи ще се сблъскат с недостатъците и трудности от разширяването на ЕС, предупредиха от „Роланд Бергер стратеджи“.

Освен очакваното забавяне на темпа на икономически растеж през следващото десетилетие конкурентоспособността на българските фирми е заплашена от прекалена зависимост от вътрешния пазар, лошо качество на образованието и недостиг на кадри. Към тях се прибавя и ниска производителност на труда, при положение че България привлича инвестиции предимно в трудоемки отрасли, които залагат на евтина работна ръка.

Българските мениджъри са силно обезпокоени от качеството на образованието в страната, което според тях значително отстъпва от нивото в Западна Европа, и искат бързи реформи от правителството.

„Не става въпрос само за инвестиции в основна квалификация и допълнително обучение, а за задържане и връщане на способни кадри обратно в България. Инфраструктурата е другата критична област, в която се очаква правителствена подкрепа“, уточни Йордан Георгиев.

Бизнесът в страната не желае правителството да се меси в икономиката, макар че се опасява от обратното. Повод за безпокойство е недоверието на частния сектор към политиците дори за мерките, по които се очаква тяхното сътрудничество.

На въпрос доколко смятат, че управляващите ще вземат под внимание препоръките им, отговорите на българските мениджъри са предимно отрицателни. По този показател страната е в дъното на класацията.

От „Роланд Бергер стратеджи“ обръщат внимание на „омагьосания кръг“ заплати – производителност, от който българският бизнес трябва да излезе. И в следващите десет години страната ще остане атрактивна за трудоемки отрасли, защото заплатите ще останат ниски в сравнение с другите държави.

Не големите фирми, а малкият и средният бизнес ще играят ключова роля в създаването на работни места, считат авторите на изследването.Снимка: corbis.com

Ниските доходи обаче ще бъдат една от основните причини България да остане на последно място в ЕС по производителност на труда и през 2016 г. Решение на проблема от „Роланд Бергер стратеджи“ виждат в едновременното повишаване на мотивацията за труд чрез по-високи възнаграждения, инвестиции в квалификацията и в нови технологии.

Иновациите и разработване на нови технологии ще бъдат основен приоритет за българските фирми в стратегиите им за растеж през следващото десетилетие, става ясно от проучването на „Роланд Бергер стратеджи“.

Концентрацията върху изследователската дейност ще помогне на страната да запази конкурентната си позиция на международната сцена за по-дълъг период от време. Мениджърите обаче се оплакват от липса на подходящ инвестиционен климат, който може да провали бизнес плановете им.

Не големите фирми, а малкият и средният бизнес ще играят ключова роля в създаването на работни места, допълни Йордан Георгиев, един от авторите на изследването. Другите фактори за успех ще са съхраняване на икономическия растеж, финансовата стабилност, разширяването на продуктовата гама и привличането на нови клиенти.

България остава извън процеса на глобализация, което е продиктувано от насочеността на фирмите основно към местния пазар или най-много към Балканите, показва още проучването.

Ако местните предприятия продължават по този начин, биха генерирали само 25% възвращаемост на инвестициите си. За сравнение, кооперирането им с чужда компания за съвместна дейност зад граница би им донесло 50% доходност, а самостоятелна регионална експанзия – до 75% възвращаемост, показва матрицата на „Роланд Бергер стратеджи“.

Най-трудната, но и най-печеливша стратегия е превръщането на българските фирми в глобални играчи. За тази цел анализаторите препоръчват да се търси разширяване на дейността и продажбите в Азия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *