Българските мениджъри са оптимисти за развитието на бизнеса у нас

Българските мениджъри са настроени изключително положително относно перспективите за развитие на бизнеса ни. Това стана ясно от доклада „България 2017: Поглед в икономическото бъдеще” на консултантската фирма Roland Berger Strategy Consultants. Изследването обхваща мненията на 160 топ-мениджъри от шест източноевропейски държави (Полша, Румъния, Унгария, Чехия, Хърватска и Австрия, плюс България).

В момента ситуацията в българската икономика е много добра, заяви зам. изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Пенчо Ненов. В последните три години ръстът на БВП в България е стабилен и се движи малко над 6%. Лидер сме и по привлечени преките чуждестранни инвестиции в региона. Ако се запази темпът от тази година, България ще отбележи нов рекорд по обем на чуждестранните инвестиции. Засега преките чуждестранни инвестиции през тази година са с 20% повече, отколкото през 2006 година. Безработицата в страната спада, като през тази година е 7%, но това се обуславя и от големия брой българи, които емигрират в чужбина – един доста тревожен факт, допълни Ненов. Приоритет за БАИ е привличането на инвестиции в четири сектора – производствения сектор, енергийния сектор, високотехнологичния сектор и сектора на недвижимите имоти и туризма.

Докладът на Roland Berger обхваща развитието на българския бизнес в няколко аспекта. На първо място е икономическата рамка за развитието на българските фирми. Специалистите от Roland Berger очакват добър темп на развитие на БВП, но засега нивото на БВП е много ниско в сравнение с най-новите страни-членки на ЕС. „Силният икономически растеж в Югоизточна Европа и България ще се забави до 2010 година, но все пак ще е с 1-2% по-висок от растежа в Западна Европа,” каза Йордан Георгиев, ръководител проекти в Roland Berger Strategy Consultants. Особено бурно се развива българският фондов пазар.

Българските мениджъри са по-оптимистично настроени за бъдещето на бизнеса от колегите си в други държави. Своеобразният индекс на оптимизма за България е равен на 3.11 базисни пункта, докато средният за Югоизточна Европа е 2 пункта.

Като най-важни фактори за развитието на българския бизнес се посочват използването на енергийните ресурси, влиянието на Китай и Индия върху пазара ни и реализацията на потенциала на човешките ресурси. България е привлекателно място за инвестиране в сектора на трудоемките отрасли, но там трябва да се променят много неща. Производителността е ниска, което предполага наличието на сериозен интерес от страна на инвеститорите, но и заплащането на работниците е ниско. Страната ни е на последно място сред държавите-членки на ЕС по количество произведен БВП като дял от производителността на един работник.

Като стратегически аспекти пред българския бизнес се очертават излизането на фирмите ни на нови пазари, силната интернационализация, увеличаването на асортимента от предлагани стоки и услуги, търсенето на нови клиенти и разработването на нови технологии. По-малко внимание се обръща на вътрешното структуриране на разходите на компаниите и създаването на собствена търговска марка. Предпочитани пазари за нашите компании са страните от Централна и Източна Европа, Русия, Украйна и Казахстан. На по-заден план остава западноевропейският пазар, което е леко учудващо.

Предвид отварянето на нашия пазар и все по-голямата доминация на големи чуждестранни компании на него, пред българските фирми има четири възможни стратегии за развитие:

Създаването на тясно специализирани компании, които да развиват дейност само в ограничен сектор от пазара

Поемането по пътя на международното сътрудничество, за да може компанията да развива дейност в региона

Опит на българските компании да се превърнат в регионални лидери

Позиционирането на компаниите ни на международния пазар и превръщането им в сериозни играчи

Най-важните мерки, които трябва да вземе българското правителство за подобряването на бизнес климата в България, са подобрението на правната рамка в страната ни и по-доброто развитие на инфраструктурата, сочат данните от доклада. Като голям проблем българските мениджъри посочват нивото на образователната система. Качеството й се възприема като много ниско в сравнение с образованието в Западна Европа. „Правителството трябва да инвестира сериозно в образователния сектор. Не става въпрос само за развитие на основната квалификация и допълнителното обучение – трябва да се задържат и върнат квалифицираните кадри в страната,” допълни Йордан Георгиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *