Българските проекти може да струват на Русия милиарди загуби

Русия като нищо може да претърпи милиарди долари загуби порадитвърде високопарнитеизказвания на новопостъпилите български чиновници, които заеха новите кресла по министерства и парламент.
Това съобщава електронното издание „Нови регион2“, позовавайки се на в. „Независимая газета“, предаде БТА. София заплашва да преразгледа или напълно да замрази изпълнението на съвместни големи енергийни проекти с Русия – строителството на газопровода „Южен поток“, петролопровода Бургас-Александруполис и АЕЦ „Белене“.
Ако заплахите бъдат изпълнени, то това сериозно ще засегне стратегическите планове на Русия за намаляване на транзитната зависимост от Украйна и Беларус при износа на енергийни суровини и за получаване на пряк достъп до европейския енергиен пазар. Вчера представител на Атомстройекспорт отказа да отговори на въпрос на „Независимая газета“ за санкциите, които биха могли да бъдат взети срещу България, ако страната замрази или се откаже от строителството на АЕЦ Белене, отбелязва изданието.
Руските власти засега също не коментират възможния официален отказ на София от изпълнението на енергийни проекти, които са важни не само за Русия и България, но и за цяла Европа. Гърция също изрази безпокойство след поредица от изказвания на български чиновници за необходимостта от преразглеждане на стратегическите енергийни проекти.
За да не допусне парализирането на важни за Русия проекти, Москва ще бъде принудена да направи сериозни отстъпки и допълнителни разходи, чиито размер все още не е известен и ще зависи от степента на упорството на София, отбелязват руски експерти.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *