Джим Креймър: С фундаментите бъдещето изглежда по-светло

Това което се случва в момента на пазара дали е действителния процес илиепоредната увертюра към към нов борсов спад? Песимистите виждат в ралито на индексите в САЩ ясна прилика с процесите през 1930 година и очакват нови пазарни сривове.
Не така обаче мисли анализаторът Джим Креймър, според когото не би могло да бъде по-ясно, че инвеститорите трябва да бъдат сигурни във възстановяването.
„Точно сега аз смятам, че системният риск е премахнат“, заяви Креймър в ежеседмичното си предаване по CNBC. “През 1930-та година той тепърва започваше да се проявява“, уверен е специалистът.
Връзката, която мнозина виждат с развитието на ситуацията по време на Голямата депресия, е свързана с движението на основния борсов индекс в САЩ тогава и сега. През 1929-1930 година Dow Jones е успял да напредне с 46 на сто за период от едва 147 дни. След това обаче е бил регистриран спад в продължение на цели две години. Когато приключил низходящият тренд, Dow бил загубил 85 на сто от стойността си.
Паралелът и страховете идват от това, че след затварянето на борсата в сряда Dow Jones се оказа с ръст от 46 на сто за последните 145 дни, или от постигнатото на 6 март дъно. Съвсем естествено е това да повдигне въпроси и да бъдат начертани приликите между 1930 и 2009 година.
Мнението на Джим Креймър е, че настоящата ситуация е коренно различна от тази преди 80 години и това според него е достатъчно, за да се повярва в способността на пазара да продължи движението си нагоре.
В момента на края на ралито от 1930 година банковите фалити в САЩ все още са предстояли, а Федералният резерв още се е намирал в кампания по увеличение на лихвените проценти. Освен това президентската администрация е била в процес на балансиране на бюджета, а не е полагала мерки за стимулиране на икономиката, посочва Креймър.
За разлика от тогава, сега вече станахме свидетели на големи фалити, централната банка от доста време държи лихвата в близост до нула, а правителството на САЩ полага огромни усилия и влага сериозни суми за икономически стимули.
Всичко това, както и обнадеждаващите сигнали от пазара на труда и виждането на президента Обама, че САЩ вече вероятно излизат от рецесията, кара Креймър да се обърне към анализаторите със следните думи:
„Забравете приличащите си графики и се фокусирайте върху фундаментите, защото именно те показват какво ще се случи в бъдеще. А с оглед фундаментите, за мен бъдещето изглежда по-светло“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *