Кристофор Павлов: На българската икономика са необходими фискални стимули

Най-лошото от кризата около банките с български собственици отмина, заяви предБНРглавният икономист на една УниКредит Булбанк Кристофор Павлов.

По думите му, въпреки повишението на рисковата премия за страната и очакванията, че в САЩ и Европа лихвите по кредите ще вървят нагоре, в България понижаването им ще продължи още около година, година и половина.

Според Павлов българската икономика икономика трябва да расте с по-бързи темпове, което налага сериозни структурни реформи. Едва тогава можем да очакваме и реално увеличаване на доходите на населението.

Няма обаче основания за очаквания, че темпът на икономически растеж в България ще се ускори значително през следващата година. От УниКредит Булбанк прогнозират реален /претеглен спрямо инфлацията/ ръст на брутния вътрешен продукт на страната с 1.6% през 2015 г., спрямо 1.3% през тази година.

Дори този анемичен темп на растеж обаче е възможен само в контекста на структурни реформи и политики за компенсиране на социалните последствия от тях.

Кристофор Павлов прогнозира, че износът ще бъде основна движеща сила за икономиката ни. Основните експортни пазари на България обаче се възстановяват много бавно. В развитите страни ще започне процес на увеличаване на лихвените проценти.

Постепенното възстановяване на пазара на труда ще продължи, прогнозира Павлов. Според него фокусът на политиците трябва да бъде върху ускоряване на реформите по възможно най-много фронтове и върху фискални стимули.

Фискалните стимули са онова, което е необходимо на българската икономика, за да може да се даде първоначалният тласък, от който тя се нуждае. Разбира се, те са временна мярка и трябва да продължат 1-2 години, докато видим частният сектор отново да започне да харчи и да инвестира средства, смята Кристофор Павлов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *