Плаха прогноза на МВФ за възстановяване на еврозоната

След като вчера смелоотложи за бедните страни плащането на лихвите с три години, от Международния валутен фонд (МВФ) днес прогнозират с доста резерви, че еврозоната ще отчете “умерено възстановяване“ на икономиката си през първото тримесечие на 2010 година, но с “голяма несигурност“ и без да се изключва възможността за “малък риск от дефлация“ за 16-те страни, използващи единната европейска валута, предаде Франс прес.
Въпреки надеждата за възраждане на икономиката МВФ продължава да прогнозира в годишния си доклад за еврозоната, че тя ще бъде в рецесия следващата година със спад с 0,3% на БВП, което все пак е много по-малко от очакваните 4,8% тази година.
Тези данни са малко по-песимистични от прогнозите на Европейската комисия в последните си икономически предвиждания, публикувани през май, тя предвижда спад с 4% тази година и с 0,1% догодина. “Еврозоната е в рецесия с признаци за подобряване, които трябва да се трансформират във възстановяване“, обяснява Фондът. Според МВФ “свиването на дейността трябва да се забави до края на 2009 г. и да позволи скромно възстановяване, което ще започне през първата половина на 2010 г.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *