Българските фиорди били в Северозападна България

Той представи проект на форума за привличането на чуждестранни инвестиции и насърчаване на местната предприемчивост в Северозападна България.
Табаков даде пример с град Видин, който е пълен с архитектурни забележителности и има прекрасен парк, но няма хора, които да успеят да инвестират в него и да развият града като туристически център. „Река Дунав е един от неизползваните потенциали за туризъм – не само в Северозападна България, а по цялото българско течение на реката”, коментира Табаков. Според него в Северозападна България може да се развива туризъм за средно богати европейци, а не за бедни, както по Черноморието.
Табаков допълни, че в Северозападна България има и много природни резервати, с които районът може да се превърне в „българските фиорди”.
По проекта за развитие на икономиката в Северозападна България е създаден специализиран сайт за привличане на инвеститори. Табаков обясни, че на него фирмите от региона могат безплатно да качват информация, като целта е страницата да се превърне в „електронна агенция за инвестиции”. По проекта са обучени и около 360 души, които да и разработват европейски проекти.
Табаков се пошегува, че „не трябва само инфраструктура, за да се привлекат чуждите инвеститори“. „Ако се правят само пътища, най-много чуждите инвеститори да избягат по-бързо по тях”, пошегува се той, като цитира анекдот.
Във вторник ще бъде заключителният форум по проект „Укрепване на капацитета на местните власти в Северозападния район за планиране за привличане на чуждестранни инвеститори, институционална подкрепа за инвестиции и ИТ-решения за административни услуги”. Очаква се участие в него да вземе и министърът по управление на европейските фондове Томислав Дончев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *