Истинският пчелен мед може да бъде разпознат само в лаборатория

Това заяви председателят на Българския пчеларски съюз Стефан Стефанов при откриването на първия магазин в София на продукти, предоставени директно от производител. Той обаче настоя да отпадне ограничението за директна продажба на до два тона продукция.
 
В новоткрития магазин един килограм мед струва 8 лева. Стефан Стефанов обясни, че цените у нас са по-ниски от тези в Европа и даде пример с Полша, където килограмът върви по 15 евро. Стефанов допълни, че няма друг начин освен чрез лабораторен анализ да бъде разпознат истинският мед и всичко друго, което се говори е нереално. „С всички тези захар, фруктоза и така нататък медът е хранителен, тоест не е вреден, но не е лечебен“, коментира той.
Стефанов помоли зам.-министър Светлана Боянова и министър Найденов да помогнат по отношение на отпадането на ограничението за директна продажба на продукцията, като обясни, че според наредбата могат да бъдат продадени директно до 40 на сто от продукцията и ако един производител произвежда около 50 тона, той може да продаде директно около 20 тона, но едновременно с това има друга клауза, която регламентира продукцията за директна продажба да е не повече от 2 тона и според Стефанов това ограничение трябва да се премахне.
От своя страна зам. земеделският министър Светлана Боянова заяви, че не е сигурна дали отпадането на ограничението за до два тона директни продажби не противоречи на европейските норми.
 

 
Финанси
 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *