Българският бизнес гледа с оптимизъм към 2014 г.

Повече оптимизъм в очакванията на фирмите за 2014 г. показват резултатите от проучване за бизнес климата, което БТПП извърши сред 607 фирми от цялата страна.

Проучването е по методология на Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати и се провежда за 21-ра поредна година.

По-благоприятните перспективи показват, че структурните реформи в отговор на кризата започват да имат влияние в страни като Португалия, Италия и Испания. Като цяло за Европа бизнес доверието е най-високо в Литва и най-ниско в Кипър.

Съществената промяна спрямо миналогодишното изследване е, че в България се увеличава макар и умерено нивото на оптимизъм сред деловите среди за 2014 г., а негативните очаквания намаляват. Признаците за бързо възстановяване не са много, но впечатлението е, че 2014 г. се очаква да бъде по-благоприятна за бизнеса спрямо 2013 г.

Българските фирми са сред първите десет страни по оптимистични очаквания за бизнес климата, общите приходи от продажби и приходите от износ през 2014 г. Докато перспективите за продажбите в страната, инвестициите и заетостта ни отреждат на следващите позиции.

Резултати от изследването показват, че българският бизнес отново ще разчита на експорта, за да постигне растеж – почти половината от фирмите (49%) очакват по-високи продажби в чужбина.

Значително по-скромни са прогнозите за реализираните приходи в страната догодина – същият дял от фирмите (49%) очаква запазване на достигнатите нива на продажбите от 2013 г.

Резултатите в национален план показват и, че през следващата година около половината от бизнеса в страната прогнозира, че ще успее да запази нивото на инвестициите и броя на служителите си, както през тази година.

От основните търговски партньори на България най-голям оптимизъм имат фирмите в Румъния, Турция и Белгия. По-умерени са очакванията на деловите среди от Германия, докато сред италианските и гръцките фирми нивото на оптимизъм е значително по-ниско.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *