Бюджетът на Здравната каса ще бъде актуализиран с 27 млн.лв.

С 27 милиона лева ще бъде актуализиран бюджетът на Националната здравноосигурителна каса. Парите за това ще дойдат от републиканския бюджет, а мярката се налага, за да се изплатят дълговете на институцията към болниците от септември, предаде БТВ.

В началото на седмицата лекарите, здравният и финансовият министър подписаха декларация за поет ангажимент. С документа правителството официално обеща, че болниците ще получат всичко дължимо за септември до 10-ти декември – около 27 милиона лева.

„100%, тези 27 милиона, но трябва да има актуализация на бюджета за 2013-та на Здравната каса”, обясни Людмила Петкова, председател на НС на НЗОК.

„Тези пари, които сега трябва да се плати септември са над този таван на разходната част. А това става само с одобрение от парламента”, коментира д-р Бойко Пенков, член на НС на НЗОК.

Преди няколко седмици членове на Надзорният съвет на Здравната каса настояваха за актуализация на бюджета на институцията. Тогава финансовото министерство обясни, че актуализацията е невъзможна, защото тя би увеличила общия дефицит, а България би понесла санкции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *