Българският интернет – най-евтиният в света

Интернетът в България е най-евтиният в света по абсолютни стойности, сочат последните данни на анализаторите от speedtest.net. За всеки допълнителен мегабит в секунда (Mbps) сънародниците ни плащат средно по 51 цента (около 74 ст. по актуален валутен курс). Това сочи статистиката, която анализира положението с глобалната мрежа в 64 държави по целия свят.

На второ място са румънците със средна цена от 59 цента (около 85 ст.) за Mbps, а на трето Литва с 82 цента (1,18 лв.) за Mbps. В челната петорка влизат още Украйна и Молдова. В дъното на класацията са Венецуела, Филипините и Южна Африка с цена на мегабит в секунда от около 30 долара (43,16 лв.).

Ако обаче погледнем ситуацията в относителни стойности – спрямо брутния вътрешен продукт на глава от населението (GDP), страната ни изпада на 17-ти място по цена на мегабитите в секунда. Българските потребители отделят 0.094% от доходите си за всеки допълнителен Mbps. Тук на първо място излизат жителите на Люксембург, чиито широколентов интернет е над шест пъти по-скъп, но ни надминават многократно по GDP. Втори са датчаните, следвани от Исландия, Холандия и Израел. В дъното на тази класация са Индонезия, Виетнам и Филипините. Жителите на последната страна трябва да отделят почти една от пета от доходите си, ако искат да получат допълнителна скорост.

Както писахме миналата седмица според тази статистика страната ни се нарежда на завидното 18-то място в света по скорост на сваляне от интернет от 28,90 Mbps. Този резултат се базира на близо 10 млн. теста, проведен от над 1,37 млн. уникални IP адреса

Сред българските градове лидерите в бързия даунлоуд са в Самоков (36.72 Mbps), следван от Ботевград (35.33 Mbps) и Дулово (33,83 Mbps). Столицата е на четвърто място със скорост от (33,52 Mbps).

В челната десетка влизат още Свищов, Добрич, Берковица, Перник, Козлодуй и Раковски. В дъното на родните градове се нареждат Белене, Ямбол, Гоце Делчев, Габрово и Петрич – тук скоростите варират между 24 и 22 мегабита в секунда.

По отношение на скоростите на качване България също е сред лидерите – нареждаме се на 15-то място със средна скорост от 17,4 Mbps. Статистиката сочи че най-“бързите“ български градове тук са Горна Оряховица (26.12 Mbps), Враца (25.15 Mbps), Пазарджик (24.94 Mbps), Самоков (24.93 Mbps) и Елена (23.20 Mbps). В дъното са Чирпан, Панагюрище, Гоце Делчев и Русе със скорости на ъплоуд от около 12 мегабита в секунда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *