Световната търговска организация (СТО) постигна първото си глобално споразумение

Световната търговска организация (СТО) постигна първото си глобално споразумение за поощряване на търговията, отбелязва БиБиСи.

Споразумението е постигнато на Деветата министерска конференция на СТО в Бали, Индонезия. То помага за опростяване на търговските процедури и прави по-достъпна продажбата на стоки от по-бедни страни.

Историческото споразумение за глобална търговия може да прибави близо 1 трилион долара към световната икономика, смятат анализатори.

Това се разглежда и като важна стъпка за СТО, която има затруднения при сключването на нови търговски споразумения, каза кореспондент на БиБиСи.

Обаче споразумението по-рано беше критикувано, тъй като се смята, че няма да помогне много.

Постигнато е споразумение, каза индонезийският търговски министър Гита Вирджаван на срещата в Бали, където се проведе маратон от преговори между търговски министри от 159 нации.

За първи път в нашата история СТО постигна споразумение. Върнахме „светът“ в Световната търговска организация, каза шефът на организацията Роберто Азеведо.

Така организацията постигна първото мащабно споразумение от създаването си през 1995 година.

Сделката редуцира бариерите за износ от по-бедните страни. Също предоставя на развиващите се страни по-голям обхват да използват субсидии за защита на хранителни доставки.

Основна точка от споразумението, предложена от Индия, е да бъде позволено да се субсидира зърното, под нов закон за продоволствената сигурност.

САЩ и други страни обявиха, че програмата нарушава правилата на СТО. Въпреки това е установен компромис, призоваващ за намиране на решение на проблема в рамките на четири години.

Куба също заплаши да блокира пакета от нови мерки, защото не е направено достатъчно да се натисне САЩ да вдигнат търговското ембарго над острова, но в крайна сметка прие споразумението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *