Български банки и застрахователи без данък при източника в САЩ

Българските финансови институции, вкл. банки и застрахователни компании, няма да бъдат облагани с данък при източника в САЩ, съобщиха за infostock.bg от Министерство на икономиката. Това стана възможно, след като министърът на финансите Владислав Горанов и посланикът на САЩ в България Н. Пр. Марси Рийс подписаха Споразумение между правителството на Република България и правителството на САЩ за подобряване спазването на данъчното законодателство в международен аспект. Чрез това споразумение България става част от международния обмен на информация по Закона FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act).

FATCA е приет от Американския конгрес през 2010 година. Той дава възможност на американските данъчни власти (IRS) да се борят срещу трансграничното укриване на данъци от американски лица чрез използването на офшорни сметки и финансови активи, разположени в чужбина.

Подписаното споразумение ще има безспорен положителен ефект, тъй като ще допринесе значително за международната банкова и данъчна прозрачност, както и за ефективната борба с укриването на данъци и отклонението от данъчно облагане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *