Петролен удар: как светът ще се лиши от $150 млрд. инвестиции

Мащабните проекти за проучване и добив на петрол, оценявани за повече от $150 млрд., може да бъдат спрени през следващата година. Заради спада на цените на суровината ги прави безперспективни.

Големите находища, открити преди десетилетия, започват да се изтощават, затова петролните компании се надпреварват да получат достъп до по-сложни и труднодостъпни обекти на сушата, а в много случаи и до намиращи се в морския шелф.

В същото време себестойността на добиването нарасна, след поскъпването на суровината и прилагането на нови скъпоструващи технологии. Сега перспективите за сухоземните и шелфовите проекти – от Баренцово море до Персийски залив и Мексико, изглеждат несигурни, след като цената на петрола през последните 5 месеца спадна с 40% до 70 долара за барел на сорта Brent.

През следващата година добивните компании ще трябва да вземат окончателно решение за инвестиране в петролни и газови проекти на обща стойност $500 милиарда. Техният общ капацитет е до 60 милиарда барела нефтен еквивалент, сочат данните на консултантската компания Rystad Energy.

Средното ниво на цените, според прогнозите на анализаторите, ще достигне $82,5 за барел, което означава, че над $150 млрд. няма да бъдат насочени към проекти за проучване и добив на петрол. Следователно общият световен обем на добивания нефтен еквивалент ще намалее с около 20%. Ако цените спаднат до $70 за барел, тогава под заплаха попада около половината от общия добив.

При около една трета от планираните за 2015 г. проекти се използват неконвенционални технологии за добив. От тези близо 20 млрд. барела около половината ще трябва да бъдат добивани от канадските петролни пясъци (смес от пясък, глина, вода и вискозен суров петрол) и от Венецуела.

Някои от големите компании вече обявиха, че съкращават проекти. Например проектът Rosebank на американската Chevron в Северно море беше обявен за неизгоден, когато цената на петрола падна до $100 за барел. Потенциалът на находището бе оценяван на близо 300 млн. барела, а цената на проучването и добива на около $10 млрд., което означава, че разчетите на добивната компания бяха за разходи от $33 за добива на един барел суровина. Очевидно е, че такива разчети не задоволяват големите играчи в сектора и Chevron заяви, че замразява проекта, но не се отказва от него.

Норвежката Statoil обяви тази седмица, че ще отложи с шест месеца решението си да инвестира $5.74 млрд. в обекта Snorre в Норвежко море, тъй като доходността от проекта е застрашена.

Новите обекти по принцип изискват четири-пет години за проучване и разработване и милиарди долари вложения, преди да бъде добита първата капка петрол.

Всяко намаление на производството на петрол не вещае нищо добро за международните петролни компании, които се опитват по всякакъв начин да заменят старите находища с нови. Дори в Мексиканския залив, един от най-привлекателните райони за добив на петрол, проектите се сблъскват с множество проблеми.

British Petroleum (BP) още миналата година преустанови работа по проекта Mad Dog Сектор 2, въпреки че беше вложила около $20 млрд. Следващото решение на BP дали да продължи да разработва проекта се очаква към края на първото тримесечиие на 2015 година, но ако цените на петрола не се повишат, едва ли решението ще е положително.

Аналогична е ситуацията и при Statoil, където е заплашен за бъде спрян проектът в Баренцово море, чиято инвестиционна стойност е между $16 и $19 млрд. Решение компанията трябва да вземе през лятото на 2015 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *