Български и сръбски експерти ще защитават водите в Стара планина

Ускореното урбанизиране на Стара планина и плановете за развитие на туризма станаха повод за това български и сръбски експерти по хидрогеология да инициират проекти за защита на подземните води, пише сръбският вестник „Политика“.

В Пирот академиите на науката на двете страни организираха среща, една от темите на която бяха заплахите за водите и геоложката среда в Стара планина.

Директорът на предприятие „Водопровод и канализация“ Зоран Николич посочи, че един от най-големите потенциални замърсители на изворите в Стара планина са незаконно построените сгради, които нямат система за пречистване на отпадните води, а също така и интензивната туристическа дейност.

Участниците в срещата обиколиха изворите в Стара планина и общото им заключение беше, че подземните води като основен източник за снабдяването на градовете и селата в Стара планина с вода са недостатъчно изследвани и използвани.

През следващата една година ще бъде изготвена карта, на която ще бъдат обозначени уязвимите части на планината, съответно изворите, които трябва да бъдат защитени от урбанизацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *