„ЦБА Асет мениджмънт” ще предложи 3,9 млн. акции по метода букбилдинг, привлечените средства ще бъдат инвестирани в придобиване и изграждане на нови т

„ЦБА Асет мениджмънт” АД внесе на 23 август проспекта си в Комисията за финансов надзор. Компанията планира да увеличи капитала си от 16,3 млн. лв. на 20,2 млн. лв. чрез първично публично предлагане на 3 900 000 броя нови акции с номинал 1 лев всяка. Минималната цена на акция е определена на 2 лева.

Избраният метод на предлагане е букбилдинг. Препоръчителните ценови рамки ще бъдат определени след срещи с основните асет мениджъри на фондовия пазар, а цената на предлагане ще бъде определена след получаване на поръчките за записване на акции от водещите мениджъри на емисията „УниКредит Булбанк” и „Сомони Файненшъл Брокеридж”. Първичното публично предлагане ще се смята за успешно при записани 70% от акциите. Ако интересът към записванията надвиши предлагането два пъти, основните акционери ще продадат до 780 хил. броя от старите акции, пише в проспекта.

С листването на „ЦБА Асет мениджмънт” АД секторът търговия ще се появи за пръв път на борсата. Може да се очаква и други български вериги да проявят интерес към капиталовия пазар.

Мултинационалните компании от този бранш са предимно публични, но те са регистрирани на големите борси по света и не може да се очаква да присъстват и на българския капиталов пазар.

„Финансирането чрез капиталовия пазар ще ни даде възможност да изпълним инвестиционната си стратегия”, каза Ивайло Маринов, председател на УС и изпълнителен директор на „ЦБА Асет мениджмънт” АД.

Дружеството има девет магазина със средна площ над 1 000 кв. м във Велико Търново, Габрово и Русе.

Събраните от емисията средства ще бъдат използвани главно за откриването на нови търговски обекти и придобиване на съществуващи в градовете, където оперира дружеството, но и в нови райони. Средносрочната цел е участие в консолидацията на пазара на дребно заедно с големите международни вериги на местния пазар. Очакванията са в следващите 3-4 години подобно на Централна и Източна Европа веригите да обхванат над 60% от пазара на дребно.

„ЦБА Асет мениджмънт” АД е регистрирано през юли м. г. с цел да обедини бизнеса на фирмите „ЦБА Габрово”, „ЦБА Велико Търново” и „ЦБА Русе”. Управляващото дружество има 9 супермаркета с 10 140 кв.м обща площ и е лидер в Северна и Централна България. Оборотът на веригата за полугодието е 20,1 млн. лева, а печалбата – 467 хил. лева. Основни акционери в „ЦБА Асет мениджмънт” са Красимир Гърдев и Радослав Владев с по 44,55% и Ивайло Маринов с 9,90%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *