Български фонд купи втори имот в „Бизнес парк София“

„Фонд за недвижими имоти България“ („ФНИ България“) придоби втори имот в „Бизнес парк София“ и така вече притежава над 9 хил. кв. метра офиси в района. След като в началото на годината дружеството купи шестетажно крило от сграда за 2.5 млн. евро без ДДС, сега сключи нова сделка за 4.7 млн. евро без ДДС, става ясно от съобщение до Българската фондова борса. Сделката е сред малкото на офисния пазар през последните години и е поредната, в която излиза чужд инвеститор, а купува български.

„Положително настроени сме към зоната около бизнес парка, защото инфраструктурата в тази част на града продължава да се развива както от общината, така и от частни инвеститори“, коментира пред „Капитал Daily“ Тодор Брешков, управител на фонда. „Сделката е показателна за това къде се срещат инвеститорите и продавачите в момента“, анализира изпълнителният директор на Forton Михаела Лашова, според която на този пазар в средносрочен план може да се постигне доходност от 9.5 – 10%.

Още по-голям наемодател

Новият имот се намира в сграда 1 на бизнес парка. Придобитите офиси и паркоместа са с обща площ от 5583 кв.м, като дружеството получава и 39.12% идеални части от парцела под сградата. Продавач на имота е един от най-активните инвеститори в сектора напоследък – гръцката инвестиционна група Bluehouse Capital, която е собственик и на сградата на „Авто юнион център“ на столичния бул. „Христофор Колумб“, магазина Baumax в Плевен, два обекта на Praktiker и един на „Пикадили“.

Сградата, която сега се продава, до 16 септември е била притежание на специално създаденото дружество „Уан БПС“, която я е придобило в края на 2005 г. от „Бизнес парк София“. От отчета на дружеството се вижда, че през 2013 г. тя е генерирала 1 млн. лв. приходи.

През февруари „Фонд за недвижими имоти България“ стана собственик на офиси в сграда 1Б в бизнес парка с разгъната площ от 3532 кв.м заедно с 25.3% идеални части. Продавач тогава беше „Райфайзен лизинг България“.

„Реално това, което купихме на първа стъпка, беше едната част от една сграда, която представлява две съединени сгради. В момента купуваме другата част“, обясни Тодор Брешков, управител на „Фонд за недвижими имоти България“. Той мотивира покупката с положителните очаквания на мениджърския екип към района заради добрата инфраструктура с подобренията по булевардите и предстоящото отваряне на метрото.

Ефектът от първата покупка вече е видим във финансовите отчети на дружеството. Те показват, че в края на второто тримесечие най-значителен дял в приходите му имат постъпленията от наеми. Те възлизат на 688 хил. лв. от общо 1.8 млн. лв. приходи и се дължат основно на новата офис сграда в бизнес парка.

Обектът, който дружеството придобива сега, е отдаден под наем на 100%, основно на софуерни фирми, каза Тодор Брешков за „Капитал Daily“ и добави, че покупката е финансирана със собствени средства. В отчета на дружеството към края на юни се вижда, че то разполага с близо 20 млн. лв. в безсрочни депозити.

Активизиране по стар проект

Положителните очаквания, свързани с района около „Бизнес парк София“, са причина „ФНИ България“ да разглежда възможностите за реализация на инвестиционния си проект на Околовръстния път. Там е предвидено изграждането на бизнес сграда, която е в процес на проектиране.

При другите основни обекти от портфейла на дружеството няма промени засега. Не се съобщава за извършени продажби в жилищната сграда „Секвоя 2“, намираща се в Боровец, която дружеството активно предлага на пазара. Продължават да носят приходи търговските центрове „Доверие – Бриколаж“, които дружеството придоби с цел отдаване под наем. В същото време инвестиционните имоти до Велико Търново, Видин и „Младост IV“ са преустановени, а проектът за морско ваканционно селище в село Лозенец е замразен. Компанията притежава и 416.7 дка земеделска земя, от които към полугодието отдадени под аренда са 149.1 дка или 36% от притежаваните площи. Средната наемна цена е около 40.39 лв./дка по данни от дружеството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *