В България идват повече туристи от ЕС, а не от Русия и Украйна

Успяхме да обърнем тренда и сега в България идват повече туристи от Европейския съюз, а не от Русия и Украйна, каза в интервю за БНТ заместник-министърът на икономиката, отговарящ за туризма. Той уточни, че въпреки очакванията за лош сезон, всъщност има ръст в туризма през летния сезон.

Кризата в КТБ и лошото време не са се отразили и няма пряка връзка между КТБ и туристическия сезон, каза Бранимир Ботев. „Очакванията бяха при тази най-дъждовна година (от близо 80 години) за България, при тези лоши климатични условия, резултатите да са по-слаби“, поясни той.

До юли, включително, обаче има ръст от 6.7% в туризма. По думите на Ботев, данните на БНБ за приноса на туризма за БВП и текущата сметка на платежния баланс на страната има отчетен ръст и в парично измерение. До юни туризмът е внесъл над 1,074 милиарда евро.

Само в две от десетте основни дестинации има спад, посочи още Бранимир Ботев. Това са Украйна и Великобритания. Спадът от Украйна вместо очакваните 30-40% е всъщност само около 4 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *