Бързите заеми – с по-ниска лихва, но с високи допълнителни такси

Осем дружества, специализирани в областта на бързите кредити, обявиха днес учредяването на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране.

Дружествата са „Би енд Джи кредит”, „Изи Асет Мениджмънт”, „Кеш Кредит”, „Кредисимо”, „Кредихелп”, „Микро Кредит”, „Неткредит” и „4 Финанс”, обяви председателят на новото сдружение Неделчо Спасов от Изи Кредит.

Спасов посочим, че членовете на асоциацията раздаватоколо 500-600 хил. кредитагодишно при среден размер на кредита от около 550 лв. При обем на пазара за бързи кредити от около 2 млрд. лв. годишно означава, че осемте фирми представляватмалко под 20% от целия бранш,който се състои от около над 150 национално и регионално представени дружества.

Спасов посочи още, че около 70% от клиентите на компании за бързи кредити отново се връщат към услугите им, което показва доверието, което вече е изградено между клиентите и фирмите.

По думите на Спасов, ключово за новата асоциация ще бъдеотговорното отношение към отпусканетона кредити и добрите бизнес практики. АОНК ще има свой етичен кодекс и фирмите, които искат да се присъединят към сдружението в бъдеше, ще трябва да го спазват.

Със създаването на асоциацията се дава на потребителитевъзможност да пускат жалбидиректно до ръководството на сдружението и по-специално до Етичната комисия, заяви зам.-председателят на асоциацията Любомир Танкишев от „Кеш Кредит”.

Танкишев говори и за това какво предстои в сектора след 23 юли, когатовлизат в сила промените в Законаза потребителското кредитиране, които не разрешават отпускане на кредити с годишен процент на разходите по-висок от 50%. Отговорът на сектора ще бъде, подобен на въвеждането на добавките за зелена и кафява енергия в сметките за ток преди години.

При отпускането на новите кредити клиентът ще плаща лихви, които са съобразени със закона, но към стоката кредити ще бъдат прикачени отделно и няколко такси, които досега влизаха в общия годишен процент на разходите.Така формално ще бъде заобиколено законовото изискване за лихва до 50%, като тя няма да бъде надхвърляна, но клиентите ще заплащат различни добавки под формата на такси и застраховки, допълни Танкишев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *