Еврокомисията предупреждава България за бюджетни проблеми

Европейската комисия предупреждава България за риск от отклонение на бюджетните цели и оценява прогнозите на правителството за бюджета като оптимистични. Това се съдържа в препоръките на ЕК към отделните страни-членки, които се очаква да бъдат окончателно одобрени на днешното заседание на Съвета на министрите в Брюксел.
Брюксел препоръчва на страната ни да засили бюджетните мерки за тази година, тъй като се наблюдават отклонения от изискванията по Пакта за стабилност и растеж. Основната препоръка на Еврокомисията е укрепването на бюджетната стратегия догодина да гарантира постигането на средносрочната цел и нейното спазване през следващите години.
Друга бележка на ЕК към страната ни е, че трябва да въведем цялостна стратегия за повишаване на събираемостта на данъците и справяне със сивата икономика. Препоръки са записани в още пет области –бизнеса, енергийния сектор, трудовата заетост, пенсионната и образователната система.
Предстои препоръките на Европейската комисия, които бяха подкрепени от ръководителите на отделните държави, да получат одобрение днес и от Съвета по икономически и валутни въпроси. В този случай те ще имат значимостта на изисквания към отделните страни-членки в синхрон с координацията на бюджетните и икономически политики.
България е представлявана на заседанието от министъра на финансите Петър Чобанов.
По-рано днес той се е срещнал с комисаря по конкуренцията Хоакин Алмуня, но информация за срещата няма нито от българска страна, нито от страна на Еврокомисията. Министър Чобанов е отказал коментар и на препоръките на ЕК към бюджетната дисциплина на страната ни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *