Бъркани яйца по брюкселски с популизъм по български

Цените на горивата по бензиностанциите в последните дни стигат нови исторически за България нива. Не се е чуло някой от правителството да се е загрижил за това. Но пък по заръка на премиера министри обикалят магазини из страната да питат лично колко и защо струват яйцата и да установят дали не е спекулативно поскъпването преди Великден. Щеше да го направи и самият премиер, ако не го бяха налегнали други ядове, та прати по магазините финансовия си министър.
Естествено, както винаги най-активен в борбата със „спекулантите“ е министърът на земеделието и храните. Като опитен ловец тези дни той гръмна „с един куршум два (пи ар) заека“ – докато демонстрираше загриженост за пострадалите от наводнението жители на село Бисер, се снима и как проверява цената на яйцата в местния магазин.
По-малко яйца – по-високи цени
 

Количества и цени – в пряка връзка

Оказа се обаче, че ако има спекулантски сговор на неблагодарни производители и нелоялни търговци, той трябва да се е разпрострял из цяла Европа. Защото яйцата не достигат и затова поскъпват драстично в почти целия Европейски съюз. А прогнозата е, че за Великден ще поскъпнат още. На този фон цените в България са не сред най-високите, а по-скоро сред най-ниските на континента.
На борсата в Кьолн за две седмици повишението е с 40%. В Чехия поскъпването е двойно – от 28 на 56 евроцента. Чехите масово купуват в съседните Германия и Австрия, поради което и там яйцата изчезват и поскъпват. Във Франция за 3-4 месеца поскъпването е със 75%.
В момента там не достигат 21 милиона яйца на седмица или около 10% от потреблението на домакинствата и преработвателната индустрия. Подобна е ситуацията в Унгария, Испания, Великобритания, Ирландия. Заради ролята им в българския сюжет специално трябва да се отбележат яйцата в Полша. Доскоро там 10 яйца са стрували 4 злоти или около 2 лева. Тези дни вече струват 7-8 злоти.
Яйцата, естествено, водят след себе си значително поскъпване на продуктите, в които те се използват. Вече дори се говори, че ако недостигът на яйца продължи, много производители, примерно на сладкиши и тестени изделия, ще бъдат принудени временно да затворят производствата си и да освободят служителите си.
Цената на една европейска директива
 

ЕС определя точно квадратурата на клетките за птици

За всички в тези страни причината е ясна и несъмнена – влязлата в сила от първи януари Европейска директива за хуманно отношение към птиците. Минималният задължителен обем на клетките за отглеждане на кокошки вече не е 550, а 750 кубически сантиметра. Изискването се въвежда не защото има някакво отношение към качеството на яйцата, а единствено под натиска на организации за защита на животните.
Много е съмнително доколко тези допълнителни 200 кубически сантиметра ще направят кокошките „по-щастливи“. Сигурно е обаче, че въвеждането им предизвика големи сътресения и разходи както за производителите, така и за потребителите. Въобще директивата е от поредицата европейски регламенти с твърде съмнителен смисъл, чиято цена често се измерва с милиони и милиарди евро и с хиляди закрити работни места. Тя е добър пример за последствията от недомислените бюрократични регулации на пазара.
Българската добавка
Въпросната директива е основна причина и за бъркотията с яйцата у нас. Но не и единствената, защото, както винаги, и този път има и чисто българска добавка – смес от несръчна и недопустима намеса на пазара и откровен популизъм. Най-напред през февуари, за да стабилизира пазара и да се хареса на българските производители, земеделският министър спря вноса на големи пратки, все още евтини по онова време полски яйца под предлог, че не са от „щастливи кокошки“.
 

Дали не иде и „млечна война“?

После се оказа, че това не е вярно, но вече беше късно. Така министърът не просто даде сигнал, но и лично допринесе за поскъпването. След което се втурна да се бори с него – търсене и публично заклеймяване на „спекулантите“, срещи с производители и търговци, молби за „християнско“ понижение на цените в замяна на бъдещи „жестове“ на държавата, писмо до полския министър с молба пак да прати яйца, заплаха за спиране на субсидии, каквито досега, всъщност, не са давани, и споменатите разходки по магазини в компанията на журналисти.
„След като в Бисер може да е 30 ст., на други места може също да свалят цената“, каза министърът при инспекцията си в наводненото хасковско село. На други места е най-различно, но като цяло официалните данни на собственото му министерство показват, че ефектът от цялата кампания е горе-долу нулев. И няма как да е иначе. Единствената рецепта срещу поскъпването е повече кокошки, повече яйца, повече производство, повече конкуренция.
Пазарът сам ще се справи и със сегашната ситуация, стига да не му пречат. Тези дни бе съобщено, че заради евтин внос земеделският министър предприема и „пакет от мерки за подобряване ситуацията на пазара на мляко и млечни продукти“. Това е сигурен знак, че ни чака нова, млечна серия с цените, височайши визити по млечните щандове и преследване на „спекуланти“ млекари. Защо ли никой не се сеща да направи същото с бензина и дизела?

 Ясен  Бояджиев, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *