Бъфет: Инвестирайте в акции, така, както бихте го направили във ферма

Уорън Бъфет коментира, че ако искате да научите как да правите пари от фондовата борса трябва да погледнете две от малките му имотни инвестиции.

В извадка от писмото му до акционерите, публикувана в списание „Форчън”, Бъфет разказва за покупката на малка ферма в Небраска и инвестицията му в търговски имот, близо до Нюйоркския университет в Манхатън.

И в двата случая, той купил имотите на необичайно ниски цени, след като балонът се бил пукнал.

И в двата случая, той нямал особен опит.

И, което е по-важно, и в двата случая инвестирал, защото смятал, че имотите ще носят все по-голяма печалба, а не защото възнамерявал да ги продаде на по-висока цена.

„При тези две малки инвестиции, мислех само какво ще донесат като доходност тези имоти и не ме интересуваше дневната промяна в цената им. Мачовете се печелят от играчите, които са фокусирани върху игрището, а не върху таблото с резултата”.

Той предупреждава инвеститорите да не допускат капризите и ирационалното поведение на пазара да определят и собственото им поведение.

Бъфет коментира, че „формирането на макро мнение или слушането на макро прогнозите на другите е загуба на време”.

Когато купил имотите, през 1986 и 1993, икономическите прогнози нямали значение за него. „Не се сещам какво гласяха прогнозите или какво казваха експертите по онова време. Каквото и да се приказва, царевицата ще продължи да се гледа в Небраска, а студентите ще продължат да се трупат в Нюйоркския университет”.

Бъфет препоръчва на непрофесионалистите евтини индексни фондове, базирани на S&P 500, за да „притежават напречен разрез от бизнеси, които взети заедно, ще се справят доста добре”.

Той призовава плахите и начинаещи инвеститори да не влизат при акциите в моменти на „крайно пазарно въодушевление” и да не се разочароват „когато дойдат загуби на хартия”.

„Противоотровата на подобен тип неулучване на момента е инвеститорът да трупа акции през продължителен период и никога да не продава, когато новините са лоши и акциите са далеч от пика”.

„Не обръщайте внимание на пазарното бърборене, поддържайте разходите си минимални, инвестирайте в акции, така, както бихте го направили във ферма”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *