Защо Visa и MasterCard не се плашат от биткойн?

Visa и MasterCard, които обработиха разплащания за 7.4 трилиона долара миналата година, са сред водещите мрежи за разплащания по света. Всяка година в докладите си за дейността, съпътстващи счетоводните им отчети, те отделят десетки страници за рисковете пред които е изправен бизнесът им.

„Биткойн” не е сред думите, срещани в докладите и на двете компании.

„Малко съм скептичен”, коментира пред Блумбърг Дейвид Нелмс, изпълнителен директор на Discover Financial Services (DFS), четвъртата по големина мрежа за разплащания в САЩ, след Visa, MasterCard и American Express Co.

„Има други неща, които представляват далеч по-големи заплахи или възможности, от биткойн”.

Инвеститорите в дигиталната валута се опитват да се доберат до част от приходите на четирите фирми, които за миналата година бяха общо 61.3 милиарда долара, с надеждата, че се е появила алтернатива на десетилетната им доминация.

Въпреки че с биткойн можете да купите все по-голям набор стоки и услуги, регулаторните проблеми и техническите пробиви доведоха до повдигането на въпроса дали валутата ще успее да е конкурентна на компаниите за разплащания. Това е причината директорите на най-големите фирми в сектора, които следят внимателно развитието на биткойн, да не са притеснени, коментирайки, че тяхната технология е по-безопасна, по-надеждна и удобна за клиентите.

„Защитата и доверието са от решаващо значение за картопритежателите и търговците”, коментира Дан Шулман, който отговаря за работата с търговците, в American Express, и е бивш изпълнителен директор на Priceline.com Inc.

„Не смятаме, че подобно нещо се предлага от криптовалутите в момента”.

Биткойн, създадена през 2008 от програмист или група програмисти, на име Сатоши Накамото, няма централна банка зад себе си и използва публичния регистър за да гарантира транзакциите, които се потвърждават с криптографски подписи.

Дневният оборот на транзакциите в биткойн нарасна до над 58 милиона долара на 20 февруари, от 6.9 милиона долара преди година. Това е 0.3% от дневните покупки, които се обработват от Visa и MasterCard, които освен това те са обработили парични плащания за 3.7 трилиона долара през миналата година.

Заплахите от регулации и ограничения на валутата от ред страни, както и хакерските атаки към основните борси, доведоха до срив в цената на биткойн напоследък.

Поддръжници на биткойн, като председателят на Фондацията Биткойн Питър Весенес, коментират, че тя е по-евтина от традиционните системи за разплащане, тъй като средствата могат да се придвижват по-бързо, без посредничеството на мрежи, търговци и банки, които взимат своя дял. Те прогнозират, че ще бъде намерено решение на проблемите със сигурността, като в същото време разходите ще останат ниски. Много стартиращи компании, например, вече се занимават със секюритизация и застраховане на биткойни.

„Има начин за конструиране на безрисков паричен поток”, вярва Весенес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *