Бъфет се присъедини към офертата за данъчните кредити на Fannie Mae

Инвестиционният конгломерат, контролиран от Уорън Бъфет Berkshire Hathaway Inc (BRKa.N) се присъедини към Goldman Sachs Group Inc (GS.N) в плановете за придобиване на данъчни кредити на стойност $3 млрд. от ипотечния гигант Fannie Mae, съобщи “Уолстрийт джърнъл”, позовавайки се на осведомени източници.
В неделя изданието съобщи за плановете на една от водещите търговски банки в света – американската Goldman да получи финансиране от Fannie Mae за отпускането на нови кредити, но предупреди, че финансовото министерство на САЩ може да блокира сделката. Вашингтон не бърза да одобрява сделката, тъй като това може да намали данъчните отчисления на Goldman Sachs, което ще даде допълнителни теми за разговори за прекалената подкрепа за банката за сметка на данъкоплатците.
Детайли от готвената сделка засега не са ясни, макар, че аналитици говорят за $1 млрд.
„Министерството на финансите обмисля предложението и няма да позволи сделка, която би била във вреда за данъкоплатците“, е заявил представителят на ведомството Ендрю Уилямс.
Данъчните кредити в САЩ са част от мерките за стимулиране на инвестициите в нискодоходното строителство на жилища.
Съответният закон позволява на инвеститорите да получават данъчни отстъпки при финансиране на жилищно строителство. Подобни кредити като правило са изчислени за срок от 10 години и са привлекателни за компании, които са уверени в приходите си за следващите десет години.
Fannie Mae е най-голямата ипотечна агенция в САЩ. Компанията е основана през 1938 година с указ на тогавашния американски президент Франклин Делано Рузвелт с цел създаването на вторичен пазар на ипотечните заеми. През 1968 година става публично дружество, като продължава да бъде подкрепяна от правителството на САЩ.
Fannie Mae продължава да финансира над 20% от всички ипотечни кредити в страната. Подкрепата на вторичния пазар се изразява в изкупуването на ипотечни кредити от банките и консолидирането им в пул. След това компанията издава ипотечни ценни книжа, обезпечени от пуловете и ги продава на свободния пазар. По този начин осигурява финансирането на нови кредити.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *