Криза: Млади семейства масово се изнасят на село

В условията на криза млади семейства масово се изнасят от градовете и търсят къщи за постоянно живеене на село. Интересната тенденция посочи на пресконференция днес Добромир Ганев, шеф на Национална компания „Недвижими имоти „ФОРОС“. Според него причината е значително по-евтините имоти извън градовете.
В село, намиращо се на 15-30 км от Варна и Бургас например, може да се купи новакъща с дневен тракт и две спални на цена между 20-25 хил. евро. В града на тази цена може да се намери само и единствено боксониера.
70-80 процента от англичаните, които купиха селски къщи край морето, ги продават сега. Много от имотите на вторично предлагане се продават под тяхната себестойност заради свеж ресурс и погасяване ипотеките на Острова – посочиха от ФОРОС.
Неударени от кризата остават рекордно високите цени на суперлуксозни апартаменти в кооперации в Морската градина – Варна. Най-скъпото жилище се шири на 240 квадрата за 4166 евро на кв. метър. Цената му излиза общо един милион евро. А най-евтиният апартамент може да се намери за 400 евро на кв.метър във вилна зона над кв. „Възраждане“ заради лошия път и липса на инфраструктура. Цената е около 25 000 евро.
Свиването на пазара у нас намира израз в регистрираните над една трета по-малко покупко-продажби в сравнение с миналата година. Основен купувач е българинът, на който се падат 92 на сто от осъществените сделки. Останалите 8% предимно са на руснаци и граждани на бившите ОНД-републики.
Най-търсени остават двустайните апартаменти 60-70 кв. метра, цените на които за големите градове София, Варна и Бургас са 40-55 хил. евро. Интересът към купуване „на зелено“ е нулев. От началото на 2009 до сега цените на жилищата в страната са паднали средно с 12,5%. Сделките като цяло се сключват при цени до 30% от обявените в офертите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *