Бюджетната комисия намали субсидията за партиите извън парламента

Годишната държавна субсидия за партиите, които са получили един процент от гласовете на последните парламентарни избори, ще бъде драстично намалена. Сега тя се определя по същия начин, както за формациите, прескочили четирипроцентната бариера за влизане в Народното събрание – по 11 лв. за всеки спечелен от партията глас на последните парламентарни избори. Цената на електоралния глас се определя всяка година със Закона за държавния бюджет, максималният й размер е стигал и до 12 лева.

В четвъртък, при гласуването на текстовете в закона за бюджета за 2018 г. в парламентарната комисия по бюджет и финанси, депутатите одобриха предложението на „Воля“ извънпарламентарните партии да получават по 1 лв. за спечелен глас на вота през март. Същевременно оставиха същия размер на субсидията за парламентарните партии – по 11 лева на глас.

В момента единствената извънпарламентарна партия, която взима държавна субсидия, е партия „Възраждане“ на Костадин Костадинов, но лидерът й твърди, че я дарява. Той е бивш зам.-председател на ВМРО-БНД, бивш директор на историческия музей в Добрич и бивш съветник в общината във Варна. Известен като човекът, когото лидерът на „Воля“ Веселин Марешки ударил, като във връзка с този скандал има образувано наказателно дело срещу зам.-председателя на парламента за лека телесна повреда и рекет, и това е едно от делата, по които Маршеки е със свален имунитет.

При гласуването в бюджетната комисия в четвъртък така се препускало по текстовете, че никой от присъствалите на заседанието депутати, с които „Капитал“ разговаря, не беше сигурен кои точно са подкрепили предлаганата от „Воля“ промяна в размера на субсидията. Разбрало се, че няма против и въздържали се. Социалистите казват, че не са знаели предварително за текстовете, защото им били раздадени малко преди комисията да се събере. Очакват в зала да има вече политическа позиция, информира в.Капитал.

През юни т.г., чрез промени в Изборния кодекс „Воля“ предложи изменения в Закона за бюджета за 2017 г., с което за всички партии – парламентарни, както и извънпарламентарните, получили над един процент на последните избори, субсидията да стане един лев за глас годишно. Сега явно са прецизирали идеята си – само за извнпарламентарните партии с над 1 % спечелени гласове.

Въпросът с държавното финансиране на политическите формации беше част от референдума, иницииран от Слави Трифонов. Въпреки че резултатите от него не са задължителни, все пак в допитването най-висока подкрепа получи именно предложението субсидията за партиите да стане 1 лев за глас. Веднага след референдума ГЕРБ обяви, че ще изпълнят неговите позиции, независимо, че той не можа да събере достатъчно участващи, за да стане задължителен. Бойко Борисов даже се ангажира да „занули“ държавната субсидия за партиите. После въпросът затихна. При внасянето на тазгодишния закон за бюджета, от ГЕРБ обещаха да предложат дискусия за намаляване на субсидията за 2018 г., но до този момент не са предприели нищо.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *