Около15% от производителите на ток крият приходите си

Около 15% от всички производители на ток не подават никаква информация към фонд „Сигурност“, а в много други случаи подаваните справки са грешни, непълни или не се подават ежемесечно.

Това става ясно от проект на постановление за промени в наредбата, по която фондът работи. С промените ще бъде определян точният размер на дължимите 5%-ни вноски на производителите на електрическа енергия, пише в мотивите на наредбата.

От фонда ще търсят липсващата информация от купувачите на електроенергия или от балансиращите групи, които трябва да подават тези данни до края на всеки месец. Така участниците на пазара, които купуват ток от производителите или извършват дейност по балансиране, ще трябва да подават справка за количествата фактурирана електроенергия и нейната стойност.

Ако проектът не бъде приет, това ще създаде затруднения на фонд „Сигурност“ – той няма да може да изпълнява задълженията си заради невъзможност за уточняване на дължимите вноски и събирането им в пълен размер.

В момента 5%-ни отчисления от приходите си правят всички производители на ток – частни или държавни, както и диспечерът „ЕСО“ и „Булгартрансгаз“. Събраните пари отиват в НЕК за компенсиране на скъпия ток от когенерациите, ВЕИ-фирмите и въглищните централи. За първите десет месеца на 2017 г. компенсацията към НЕК е в размер над 462 млн. лева. От създаването си пък фондът е превел на електрическата компания 897 млн. лева.

Тези траншове са жизнено важни за държавното предприятие. Последният отчет на НЕК за третото тримесечие разкри, че положителните му резултати се дължат основно на фонд „Сигурност“. Компанията отчита загуба от 90.9 млн. лв. – намаление с 63.3 млн. лв. спрямо същия период на 2016 г., когато бе отчетена загуба от 154.8 млн. лева. Основната причина за това намаление обаче е свързана с траншовете от фонда, информира в.Стандарт.

Скок

Шефът на фонд „Сигурност“ вече ще получава две средни месечни заплати в сектор „енергетика“. В момента той взима до три минимални работни заплати. Членовете на управителния съвет на фонда обаче ще получават по-малко. Те ще взимат не 90% от заплатата на председателя, както досега – а 35 на сто от нея, предвижда още проектът. В момента средната брутна работна заплата в сектора е 1647 лв., показват данните на националната статистика.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *