Бюджетният дефицит на Унгария ще бъде под лимита на ЕС

Бюджетният дефицит на Унгария за 2013 година ще бъде под лимита поставен от Европейския съюз за всички държави членки, заяви днес министъра на икономиката на страната Михали Варга.

Дори и в най-лошия случай, дефицита на страната няма да превиши 2.7% от БВП за годината, което е под границата от 3% поставена от ЕС, заяви министъра, базирайки се на предварителни данни. Възможно е също така дефицита да бъде 2.3% от БВП в най-добрия случай. С това Унгария става една от 8-те държави членки, които успяват да задържат дефицита си в норма за три поредни години.

Въпреки подобряващата се фискална позиция на страната, ниската инфлация и ниските лихви по ДЦК, влизането на Унгария в еврозоната не е текущ въпрос, заяви Варга. „Унгария не покрива всички критерии от Маанстрихт и влизането в „чакалнята” на еврозоната не може да стане преди икономиката да се върне на пътя на стабилния растеж.”, коментира министъра в своето изказване. „Това може да стане възможно чак към края на десетилетието”.

Страната изпитва затруднение със свиването на държавния си дълг, който е най-високия сред страните от Централна и Източна Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *