Никей пада, йената скача

Йената днес отново нараства и се отдръпва от скорошните 5-годишни дъна срещу долара и еврото, а дилърите използват слабостта на Токийската борса като повод за покупки на японската валута. Дилърите във валута често следят представянето на борсовия индекс Никей за близката посока на йената, тъй като нейните движения имат склоност за обратна корелация с тези на индекса, тоест йената расте, когато акциите в Токио падат.

Днес спада на Никей с 2% породи покупки на йени в това число и покриване на къси позиции. Долар/йена слезе на 104.27 и се отдалечава от 5-годишния връх на 105.45, който удари в четвъртък и беше най-високата стойност след октомври 2008 година. Според някои анализатори обаче долара ще остане стабилен срещу йената и вероятно търговията в близък план ще бъде в рейнджа между 104 и 106. Все пак те не изключват слабост на зелените пари през февруари ако японските акции падат в очакване на повишението на данъците върху продажбите в Япония, които ще влязат в сила през април.

Евро/йена слезе на 141.65 и е доста под 5-годишния връх от края на декември на 145.67. Слабостта на Никей беше достатъчна за разпродажби в евро/йена, стерлинг/йена и австралийски долар/йена. Паундът слезе на 170.63 йени и е доста под 5-годишния връх от 174.84, който достигна в четвъртък, докато австралийския долар слезе на 93.29.
Евро/долар е стабилно на 1.3585 и под 2-годишния връх на 1.3894, който удари в края на декември. Първата пълна работна седмица за годината може да предложи на инвеститорите доста информация за движенията на долара през следващите месеци. В сряда ще бъде оповестена стенограмата на Федералния резерв от заседанието през декември. На това заседание беше решено да се започне намалението на стимулите и покупките на активи да слязат на месец с 10 милиарда долара до 75 милиарда долара. Самата стенограма може да даде по-добра представа за времето на следващите редукции. В петък излиза доклада за трудовата заетост през декември, който ще покаже дали растежа на американския трудов пазар е достатъчно силен, че Фед да продължи с редукциите. В петък в реч на председателя на Фед Бен Бернанке, който напуска поста си в края на месеца, беше обрисувана позитивна картина за американската икономика в предстоящите месеци. Той обаче тушира прекаления оптимизъм като допълни, че в секторите на жилищното строителство, финансите и фискалната политика цялостното възстановяване съвсем ясно остава не завършена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *