Бюджетът през февруари е с дефицит от 0.2 на сто от очаквания БВП

Бюджетът през февруари отново е с дефицит – 0.2 на сто от прогнозния брутен вътрешен продукт или със 130 млн. лв., сочат предварителните данни на Министерството на финансите. Те са прогнозни и са на касова основа по консолидираната фискална програма. Тя включва освен републиканския бюджет, но и бюджети на социалното осигуряване, бюджет на съдебната власт, бюджети на общините, бюджети на ВУЗ, БАН, БНТ и БНР, извънбюджетни фондове и сметки.

Година по-рано салдото беше отрицателно с 688.2 млн. лв. или 0.8 на сто от БВП, „което означава, че съпоставено с първите два месеца на предходната година бюджетната позиция се подобрява с 0.6 % от БВП“, посочват от финансовото ведомство.

По-високите приходи продължават да бъдат основният фактор за прогнозираното подобрение на бюджетното салдо, докато разходите остават близки до отчетените за същия период на предходната година, сочат още данните.

Митниците събраха с 90 млн. лева повече, а данъчните със 70 млн. лева повече спрямо този период през изминалата година, похвали се преди седмица премиерът Бойко Борисов.

В края на януари финансовият министър Владислав Горанов се похвали с първи излишък в бюджета от 2009 г. насам на база на прогнозни данни. Окончателните потвърждават това като салдото е положително с 69.1 млн. лв. или 0.1 на сто от прогнозния БВП. Така излишъкът по националния бюджет за месеца е 227.4 млн. лв. като по европейските средства има дефицит от 158.4 млн. лв.

Приходите и помощите по консолидираната фискална програма към февруари 2015 г. се очаква да бъдат около 4.750 млрд. лв. (15.7% от годишния разчет). Това е номинален ръст от 13 % (548 млн. лв.) спрямо първите два месеца на 2014 г.

Ръстът в приходите за първите два месеца на 2015 г. изпреварва значително отчетения за същия период на 2014 г. спрямо 2013 г. и на 2013 г. спрямо 2012 г., допълват от министерството.

Разходите по консолидираната фискална програма (включително и вноската на България в бюджета на ЕС) са около 4.880 млрд. лв., което е 14.9 % от годишния разчет. Разходите остават номинално близки д

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *