Б. Балев: Три са възможните варианти за спасяване на КТБ

Три са възможните варианти за спасяването на КТБ АД, смята изпълнителният директор на Българската банка за развитие (ББР) Билян Балев.

По думите му една от възможностите е да се намали капиталът на КТБ АД на база на загубите, които е претърпяла, ако се намерят такива.

Друг сценарий предвижда увеличаване на капитала на банката. За това отговарят ББР и Фондът за гарантиране на влоговете, стана ясно отсъобщението на БНБв петък.

Третият възможен сценарий е КТБ АД да бъде придобита от държавата срещу едно евро, посочва Балев. Той припомня, че това няма да бъде прецедент в българската история. По време на банковата криза от 1996–1997 г. БНБ купи за един лев закъсалата Агробизнесбанк на пловдивските брокери Христо Александров и Христо Данов

„И още вариации сигурно биха могли да се намерят, но трябва да се изчака. Всичко се решава от БНБ, всичко е в ръцете на Централната банка“, обясни той.

Балев допълни, че все още не е обсъждано как точно ББР ще придобие акционерните дялове в КТБ АД. Яснота ще има, след като станат известни данните от ревизията, обясни той, цитиран отСтандарт“.

От Централната банка съобщиха, че тази седмица няма да има новини около КТБ АД. Следващите действия включват назначаване на външна одиторска фирма.

Припомняме, че финансовата институция беше поставена под специален надзор от БНБна 20 юни. Същата мярка бе приложена и за дъщерното ѝ дружество „Креди Агрикол – България“.

На 22 юни БНБ заяви, че действията към КТБ АД ще бъдат предприети до 20 юли, а на 21 банката и нейното дъщерно дружество ще отворят врати в 9:00 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *