РИА Новости: ВТБ няма да спасява КТБ АД

Руската банкова група „Внешторбанк“ (ВТБ) не планира да участва в рекапитализациятана българската Корпоративна търговска банка (КТБ) АД, съобщава РИА „Новости“.

Финансовата институция притежава акции в българската банка за близо 10 млн. евро, пише руската агенцията, позовавайки се на източници от ВТБ.

Припомняме, че след поставянето на КТБ АД под специален надзор от БНБ, се появи информация, че ВТБвъзнамерява да купибългарската банка. За възможна сделка потвърди и банкерът Петър Андронов.

„Имаме акции за по-малко от 10 млн. евро, които са изцяло хеджирани. Нямаме намерение да спасяваме банката и да участваме в нейната рекапитализация“, споделя източник от ВТБ пред РИА „Новости“

Изданието посочва, чепо думите на финансовия министърна България, правителството и Централната банка на страната са започнали преговори с акционерите относно евентуална рекапитализация на КТБ АД.

Ако собствениците не участват със собствен капитал, правителството ще го направи чрез държавната Българска банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете.

Българските власти не изключват национализация на банката до21 юли, подчертава руската агенция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *