Валутна война: Ще се изправи ли FedNow срещу БРИКС?

Въпреки това, плановете на БРИКС може да се сблъскат с голяма пречка с предстоящото стартиране на дългоочакваната система за по-бързи плащания на Федералния резерв на САЩ, известна като FedNow.

Услугата FedNow ще бъде въведена през юли, един месец преди срещата на върха на БРИКС в Южна Африка. Тази услуга наскоро бе представена от Федералния резерв като система за незабавни дигитални плащания, която позволява на физическите лица да изпращат и получават плащания в реално време.

FedNow ще бъде налична 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, през цялата година, като ще позволява на физическите лица да извършват дигитални транзакции, използвайки американския долар, за купуване на стоки и услуги.

Планът на страните от БРИКС за създаване на нова валута може да се изправи пред сериозно предизвикателство от FedNow, като поетапното въвеждане й започва през юли 2023 г. Стратегическата позиция на американските банки и водещите финансови институции може да наложи на чуждестранните субекти да използват FedNow.

Това може да предизвика преход на американския долар от традиционна фиатна валута към дигитална форма в глобалната сфера, запазвайки господстващото си положение при трансграничните транзакции.

От изказването на Джером Пауъл, председателя на Фед, пред Комисията по финансови услуги на Камарата на представителите на 8 март, става ясно, че FedNow ще даде възможност на всички банки в САЩ, не само на големите, да предлагат на своите клиенти незабавно налични средства и плащания в реално време.

FedNow може да промени правилата на играта в глобалната валутна конкуренция между страните от БРИКС и САЩ. Лесното изпращане на плащания, осигурено от FedNow, може да изложи на предизвикателство все още невъведената валута на БРИКС и да постави под въпрос глобалната й позиция.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *