Варуфакис: Гръцките фирми или ще отидат в България, или ще затворят

Големите победители на тези избори, освен Алексис, бяха Тройката (Международният валутен фонд, Европейската комисия и Европейската централна банка). Това каза винтервю за Politicoбившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис по повод вота в южната ни съседка, който се проведе в неделя. Радикалната левица СИРИЗА на Алексис Ципрас спечели предсрочните избори и получи мандат за съставяне на правителство.

„Не искам да омаловажавам важността на триумфа на Алексис, но в сравнение с референдума – имахме 1,6 млн. души, които се въздържаха. Партията изгуби 363 000 гласа от януари.

Демократичният дефицит е нараснал значително. Дори тези, които гласуваха за Ципрас, го направиха със скръб и страх в сърцата си. Бяха много тъжни избори“, каза Варуфакис.

Според него ще последва задълбочаване на кризата и Ципрас знае това. „Въпросът е как ще се позиционира по отношение на реалността. Защото я има реториката и я има реалността, когато помолиш малките предприятия да платят 100% от бъдещите си данъци в аванс, когато са без пари и нямат достъп до капиталовите пазари. Или ще трябва да се преместят в България, или ще затворят“, прогнозира Янис Варуфакис.

„Това е като да помолиш домакинствата, които също нямат ликвидност, да си платят данъка върху недвижимите имоти. Какво правим? Вече имаме 80 млрд. евро укрити данъци. По този начин това само ще се увеличава още повече. И не е укриване на данъци, когато хората не могат да платят“, обясни той.

Бившият министър на финансите на Гърция смята, че облекчението на дълга е загубена кауза. „Ще има съществена „подстрижка“, защото дълг, който е невръщаем, няма да бъде изплатен. Има няколко начина за извършване на тази „подстрижка“.

Единият от тях е терапевтичен – причината за силно облекчение на дълга е да си позволиш да имаш по-ниски първични излишъци като сигнал към инвеститорите, че Гърция върви към оздравяване. Но те се съгласиха на глупави първични излишъци от 3,5 процента. Трябва да си лоботомиран, за да вярваш, че това е постижимо в Гърция. Правителството ще трябва да увеличи данъците или отново да намалява разходите. Няма да проработи“, твърди Янис Варуфакис.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *