Китай е поръчал на „Боинг“ самолети за 38 млрд. долара

„Боинг“ съобщи в сряда, че е сключила договори и заявено желание за покупки от Китай на 300 самолета от модела 737 на обща каталожна стойност около 38 милиарда долара.

Американският производител не разкрива много подробности, включително колко от тези договори са по вече поръчани самолети, както и колко е реалната стойност на сделките. Преди това в сряда лизинговото поделение на Промишлената и търговска банка на Китай (ICBC) съобщи, че ще купи 30 самолета Boeing 737-800 с каталогжна стойност 2.88 млрд. долара.

Новината бе съобщена докато президентът Си Цзинпин бе на посещение в заводите на компанията в Еверет, щата Вашнгтон. Пред стотици работници той заяви, че вижда светли перспективи за бъдещото сътрудничество между Китай и „Боинг“. Главният изпълнителен директор Денис Мюйленбърг коментира, че поръчките са свидетелство за отношенията между САЩ, Китай и „Боинг“.

Очаква се компанията да обяви също изграждането в Китай на свой център за довършителни работи по самолетите 737, които ще се доставят на части от заводите в Рентън, щата Вашингтон. В китайското предприятие сглобените самолети ще бъдат оборудвани, боядисвани и предавани за продажби.

Някои синдикати в САЩ подготвят протести срещу тази сделка, защото се опасяват, че ще бъдат закрити работни места в страната. Анализатори казват, че китайското предприятие по-скоро запазва статуквото предвид на това ,че от 2008г. „Еърбъс“ има подобен завод в Китай за А320.

Китайската поръчка, макар и внушителна, не е неочаквана и е малка част от вече поръчаните на „Боинг“ 5710 самолета. Американската компания води битка с европейците от „Еърбъс“ за китайския пазар, който може скоро да се окаже най-големият в света и в следващите две десетилетия ще е в състояние да поръча самолети за 1 трилион долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *