Цената на природния газ пада с 14.26% от октомври

Природният газ ще поевтинее с 14.26% от началото на октомври, с което цената му ще стане 484.26 лв./1000 куб. метъра без акциз и ДДС. Това е предложението на работната група на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) във връзка с тримесечното изменение на цените на „Булгаргаз“. Докладът на експертите беше разгледан на открито заседание в сряда, на което изпълнителният директор на газовото дружеството Пепи Иванов посочи, че е съгласен с предложеното изменение на цената. Първоначално от „Булгаргаз“ искаха намаление от 13.65%, но още преди месец председателят на регулатора Иван Иванов коментира, че вероятно то ще бъде над 14%. Така за 2015 г. общото намаление на природния газ ще достигне близо 30% при едва 4.3% през 2014 г. Окончателното решение ще бъде взето от регулатора на 30 септември.

Основания за намалението

Основните фактори, които влияят върху изменението на цената на природния газ, са цените на алтернативните горива, които отчитат значителен спад спрямо третото тримесечие. Влияние върху доставните цени оказва и калоричността на природния газ, която е много по-висока спрямо последното тримесечие на миналата година. Това обаче е фактор, който води до увеличение на цената на природния газ. Въпреки това цените, по които „Булгаргаз“ ще купува от „Газпром“, са с 15% по-ниски спрямо тези за третото тримесечие.

Валутният курс на лева към щатския долар, който също влияе върху цената на природния газ, тъй като това е валутата, в която „Булгаргаз“ купува, също отчита намаление от 1.74% спрямо настоящото тримесечие.

Обичайно за зимния период количествата, които „Булгаргаз“ ще доставя на своите клиенти, се увеличават с 56% спрямо периода юли – септември.

(Не)очаквано намаление

От началото на октомври цената на топлофикационните дружества за произвежданата от тях топлоенергия също ще намалее. Най-голямо ще е то за абонатите на „Топлофикация – София“, за които цената на топлоснабдителните услуги ще падне със 7.2% от началото на октомври. За останалите градове намалението ще е между 1.5% и 4.3%, като само в Пловдив цената ще се увеличи с 0.19%, което представлява 13 ст. за мегаватчас. Иванов обаче не можа да посочи какви са мотивите за това увеличение, тъй като експертите на комисията били наясно с конкретните изчисления.

Намалението на топлофикационните услуги не беше неочаквано на фона на падащата цена на природния газ, който е основен ценообразуващ фактор за тези дружества. Неочакван обаче беше подходът на експертите на КЕВР, които са изчислили намалението на цената на парното с по-малко от реалното намаление на природния газ от 14.26%. От доклада става ясно, че при изчислението на цените е взето прогнозно намаление на природния газ от 9.5%. По време на откритото заседание експертите на регулатора обясниха, че по този начин се залага буфер при евентуално поскъпване на природния газ през зимата, така че да не се налага през този период парното да се увеличава. Председателят на КЕВР Иван Иванов малко по-късно обясни, че навлизаме в период, в който има риск от увеличение на цената на природния газ. Той обоснова това с несигурното положение в Близкия изток. „Няма да позволя увеличение на цената през зимния период“, посочи Иванов. Подобни опасения обаче едва ли ще се сбъднат, тъй като прогнозите на международните анализатори предвижда цената на петрола, от която е зависима и тази на природния газ, да продължава да пада.

От самите топлофикационни дружества нямаха възражения спрямо новите цени. Единствено изпълнителният директор на „Топлофикация – Варна“ Тодор Николов коментира, че наложената такса от 5% върху приходите от производството на електроенергия се отразяват много зле на дружествата от сектора, и апелира това да бъде отчетено в цената.

С 25 млн. лв. на плюс

Освен топлоенергията КЕВР намалява и цената на произвежданата от топлофикациите високоефективна електроенергия, която се изкупува задължително от Националната електрическа компания. Според Иван Иванов по този начин на държавното дружество ще бъдат спестени 20-25 млн. лв., които обаче могат да се отразят в цената на тока за крайните клиенти от началото на ноември (3 месеца след последната промяна от началото на август). Иванов обаче не пожела да посочи дали може да се говори за понижение на цена задължение към обществото, която се плаща от всички потребители и за чието намаление настояват от работодателските организации. Дори и да е така, ако единствената предпоставка за намаление са въпросните 25 млн. лв., то ще бъде минимално.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *