Ватикана е потресен от убийството на епископа на римокатолическата църква на Турция

Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди изрази дълбокото възмущение на римокатолическата църква от вчерашното убийство на главата на католиците в Турция. „Този жесток акт потресе всички ни“, каза той.
Монсеньор Луиджи Павезе, епископ на римокатолическата църква на Турция и председател на Конференцията на католическите епископи, бе убит вчера във вилата си край град Искендерун.
63 – годишният свещеник, родом от Милано, бил намушкан с нож, докато почивал в градината и починал на път за болницата. За убийството е заподозрян шофьорът му, Мурат Алтун, който е задържан в полицията. Валията на Хатай съобщи, че шофьорът бил заловен на мястото на престъплението с ножа, с който намушкал отеца. Турски медии съобщиха, че шофьорът бил с психически отклонения.
Убийството потресе католическата общност,тъй катоепископът на римокатолическата църква на Турциятрябваше да придружава папата при визитата му в Кипър, която започва днес.
Силни протести заляха и цяла Италия. Италиански депутати настояха Турция незабавно даразкрие причините, довели до това убийство.
Жестокото убийство на католическия свещеник не е единственото от този род в Турция. През 2006 година в черноморския град Трабзон бе убит католическият свещеник Андреа Санторо. А през 2007 година в град Малатия в Анадола бяха убити двама християнски мисионери.

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *