Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди пенсионната реформа

© Снимка:Архив

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди предложенията за пенсионна реформа. Намеренията са да се запази сегашната възраст за пенсиониране- 60 години за жените и 63 години за мъжете.
Вместо изискването за брой точки ще се повиши с три години необходимият стаж и за жените, и за мъжете. За да могат да се пенсионират, жените трябва да имат 37 години стаж, през който да са осигурявани редовно, а мъжете – 40 години. Хората, които са навършили възрастта, но не им достигат до три години стаж ще имат право на пенсия в намален размер. Пенсията им ще е по-ниска с 2,4% с всяка година недостигащ стаж. Ще има и бонуси, коментира министър Тотю Младенов.
Пенсионната реформа ще се направи и за да се ограничи ранното пенсиониране, особено за служителите в министерствата на отбраната и на вътрешните работи. Ще има по-строг контрол при отпускане на инвалидните пенсии.
Според социалния министър трябва да има данъчни преференции и за работодателите, за да осигуряват в частни пенсионни фондове работниците, родени преди 1960 година. Право на пенсия от частен фонд в момента имат хората, родени след 1 януари 1960 година.
Синдикатите настояват през следващата година да се повиши осигурителната тежест с 2%. От КНСБ и КТ „Подкрепа“ искат максималният осигурителен доход да е 10 пъти по-висок от минималния, така че хората, които имат възможност да се осигуряват върху 4200 лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *